Izvor:
28.08.2017 u 15:51
0

Ambasade ućutkale Ugljaninov separatizam!

Poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina upućen EU, OEBS i UN, da trajno reše status Bošnjaka u Srbiji – što su mnogi protumačili kao zov za iscrtavanje novih mapa u regionu – neće naići na podršku neformalne grupe "Prijatelji Sandžaka", koju čine diplomate iz desetak ambasada i međunarodnih organizacija.

– Ono što bi trebalo da bude ključna briga svakoga, to je razvoj regiona jugozapadne Srbije i prilike koje taj razvoj donosi stanovnicima. Stvaranje uslova, uz pomoć EU i drugih, kako bi se obezbedili prosperitet i blagostanje za sve, bez obzira na etničku i versku pripadnost, a bez zadiranja u bilo koje granice.

Ovo je, za "Novosti", rečeno u Delegaciji EU u Beogradu, koja je jedan od osnivača "Prijatelja Sandžaka", zajedno sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom, OEBS, a povodom novih Ugljaninovih poruka o raspakivanju regiona. On već duže vreme "preti" internacionalizacijom bošnjačkog pitanja u Raškoj, a poslednji put je to učinio pre nekoliko dana, na obeležavanju 100 godina od održavanja Sjeničke konferencije.

Reč je o kolaboracionističkoj konferenciji na kojoj su predstavnici 12 opština u ovom kraju Srbije zatražili od Austrougarske da se Sandžak otcepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini.

Ugljanin za obnavljanje istorijskih separatističkih težnji Bošnjaka već duže traži i podršku dela međunarodne zajednice. Iz "Prijatelja Sandžaka" u više navrata su poručili da je njihov glavni cilj ekonomska podrška ovom regionu, ali teško da se može izbeći i politički prizvuk njihovog angažmana. Jer, do sada nije osnovana slična asocijacija koja bi brinula o nekom drugom nerazvijenom delu naše zemlje, gde su Srbi ili neki drugi narod u većini.

"Prijatelji Sandžaka" osnovani su 2009. kako bi se razmatrali izazovi regiona jugozapadne Srbije i pružila pomoć u rešavanju političkih i ekonomskih problema – kažu u Delagaciji EU.

novosti.rs
Foto: sandzakpress.net, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter