Izvor:
29.08.2017 u 16:33
0

Odalović: Hrvati zloupotrebili skup, imamo snimak sastanka!

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da retorika hrvatskih zvaničnika o velikosrpskoj agresiji, okupatorskoj vojsci Srbije i Crne Gore, i zločinima JNA i izmeštanju masovnih grobnica, ne doprinosi rešenju problema.

Odalović, koji je juče u Zagrebu napustio konferenciju o nestalima nakon što je pomoćnik ministra i njegov hrvatski kolega Stjepan Sučić rekao da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda", kaže da je to učinio zato što je ovaj skup zloupotrebljen.

"Takav skup nije smeo da bude iskorišćen za ovakvu propagandu i rečnik i ovakve optužbe koje su neosnovane i ničim izazvane", rekao je Odalović i dodao da porodice koje traže svoje najmilije nisu došle da slušaju takvu retoriku.

On je ispričao da je govorio 15-20 minuta o problemima ekshumacije u radu komisije te da je ukazao da ni posle 25 godina tela još nisu ekshumirana, da neki zahtevi nisu provereni posle desetak godina, kao i da je nedopustivo da 900 tela postoji u mrtvačnicama u Zagrebu i Osijeku a da se ne zna čija su.

On je ocenio da retorika koja se čula od hrvatske strane o velikosrpskoj agresiji, okupatorskoj vojsci Srbije i Crne Gore, i zločinima JNA i izmeštanju masovnih grobnica ne doprinosi rešenju nijednog slučaja.

"A rečenica da svo zlo i agresija dolazi iz Srbije bila je nešto što stvarno više nije moglo da se trpi. Na to sam reagovao, zamolio ga da prekine s time, kolega je nastavio, ja sam ustao i rekao da ne mogu da ostanem na skupu gde se moja država na takav način vređa. To je apsolutno nešto što se ne toleriše". To je obaveza svih nas zvaničnika", rekao je Odalović.

On je objasnio da je na skupu u Zagrebu bio zvaničnik Srbije kao što je i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja (Sučić) zvaničnik koji je izneo stav iza kojeg stoji i njihova zvanična politika.

"Ili neka kažu da ne misle tako. Voleo bih da čujem drugačije tonove i poruke", rekao je on izrazivši žaljenje što to nije tako.

Odalović je izrazio zadovoljstvo što je za svoj postupak "dobio podršku predsednika Aleksandra Vučića koji je ocenio da se tako mora reagovati ako se poštuje i voli svoja država", kao i ministra Dačića.

"To treba da bude naša poruka, gde god smo kao zvaničnici da na ovakve uvrede da reagujemo time", naveo je on.

Na Sučićevu tvrdnju kasnije da je njegova rečenica da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda" navodno izvučena iz konteksta, Odalović kaze da njegovi saradnici imaju snimljen ceo tok konferencije.

"Nema dileme. Nisam ja od onih koji će izmišljati, ili karakirati. To je jasna rečenica", naglasio je i dodao:.

"Hrvatska mora definitivno da se opredeli, da promeni retoriku, da pošalje zdravije poruke od ovih koje šalje jer ove poruke ne vode nigde pogotovo ne kada zvaničnik Hrvatske koji treba da se bavi nestalim licima o tome na takav način govori".

Porodice nestalih su na tom skupu juče, kaže, bile šokirane, zatečene, zgranute i uputio im izvinjenje ako je doprineo propasti sastanka

"Ali nisam mogao da ostanem više. Apelujem na sve nas zvaničnike koji prisustvuju skupovima gde su ovakve provokacije da moramo da reagujemo kao što moramo da reagujemo i na ovo što se desilo na KiM" gde je juče u Mušutištu uhapšen stariji Srbin.

Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu on kaže da je Srbija posvećena stabilizaciji stanja u regionu jer je uverena da je normalizacija odnosa u najbližem okruženju preduslov svega.

"Ako neko misli da to što Srbija šalje poruku da je za stabilizaciju stanja u regionu, da je region i stabilizacija naših odnosa prioritet, da smo posvećeni tome, ako neko misli da je to naša slabost, grdno se vara", rekao je on.

Kako je objasnio, ako u najbližem okružeju imate probelleme kako će vas doživljavati bilo gde u svetu ako niste rešili probleme sa komšijama.

"To je odlična politika koju ova vlada vodi i poruke koje Vučić šalje su tog karaktera. I ovaj sastanak u Briselu je na tim talasima, bez obzira na probleme kosovskih institucija, vlade. Mi hoćemo dijalog, normalizaciju odnosa, da nastavimo na onome započetom i da dogovaramo buduće korake sa njima", rekao je Odalović.

Srbija je pokrenula unutrašnji dijalog, a on bi trebalo da se povede i u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu gde bi zvaničnici trebalo da stvore ambijent i imaju podršku za primenu dogovora.

"Mi smo stvorili ambijent u Srbiji. Vučić ima pun mandat da razgovara o normalizaciji odnosa. Ne znam ko želi dobro Srbiji, budućnost i perepktivu, a da ne razmišlja o regionalnoj saradnji i prevazilaženju razlika koje nas vraćaju unazad", naveo je Odalović.

On je rekao da je jučerašnje hapšenje u Mušutištu jasna poruka da niko od Srba koji su tamo živeli nije siguran niti poželjan i izrazio nadu da će se i o tajnim optužnicama razgovarati u Briselu.

"Zar Srbija ne može da ima tajne optužnice? Srbija to ne radi, mi smo ozbiljna odgovorna i organizovana država, za razliku od onih cirkusa koji nam se dešavaju i u Hrvatskoj sa tajnim optužnicama. Isti model se preslikava sada na prostor KiM", rekao je Odalović.

On objasnio da se Beograd bori protiv prijema Kosova u Interpol iz razloga što se tog trenutka se mogu aktivirati sve potencijalne optužnice direktno.

Kada je reč o ambasadi Srbije u Skoplju, Odalović je ponovio da se osoblje vratilo a uskoro će i ambasadorka i naglasio da sve funkcioniše onako kako je bilo i pre povlačenja osoblja i da nema problem.

Takođe je najavio da će narednih dana obići naše diplomatsko predstavništvo u Makedoniji.

happytv.rs/tanjug.rs
Foto: YouTube Printscreen/RadioSrbija, Twitter/SukaloAdamNS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter