Izvor:
30.08.2017 u 21:00
0

MINISTAR POPOVIĆ: Država dodeljuje sredstva za razvoj inovacija!

Vlada Republike Srbije nastaviće da podržava inovativne kompanije u Srbiji, a posebno će biti otvoreni konkursi za kompanije koje planiraju da koriste usluge univerziteta, instituta i naučno-istraživačkog sektora u razvoju svojih proizvoda.

Na taj način želimo da ojačamo vezu između nauke i privrede, jer je ta veza danas jedan od ključnih faktora za podsticanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mesta, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je, tokom posete kompaniji LMB Soft u Nišu, koja je korisnik sredstava vladinog Fonda za inovacionu delatnost, istakao da država želi što više da podstiče saradnju nauke i privrede.

Naučni sektor treba da bude orijentisan ka privredi i da razvija inovacije koje su primenjive u konkretnim granama industrije, kao što su poljoprivreda, mašinogradnja, elektrotehnika, u ovom slučaju, medicina. Ova firma razvila je inovativni proizvod u oblasti transfuzije krvi i taj proizvod izvozi najvećim delom na tržište EU. Partneri u ovom projektu bili su Elektronski fakultet i Inovacioni centar naprednih tehnologija u Nišu. To je proizvod nauke i znanja iz Srbije koji danas spasava živote širom sveta. Ovo je dokaz da inovacije ne poznaju granice i da dobra inovativna ideja uvek pronađe put do tržišta, bez obzira koliko je velika država iz koje ta inovacija dolazi – rekao je Popović.

On je istakao da na primeru današnje posete želi da pokaže kako sredstva koja dodeljuje Vlada na konkretan način doprinose razvoju i rastu poslovanja jedne inovativne kompanije.

Sredstva koja dodeljuje Vlada za razvoj inovacija, direktno doprinose povećanju konkurentnosti proizvoda jedne kompanije, rastu njenog izvoza i povećanju broja zaposlenih. Istovremeno, ova sredstva doprinose ostanku mladih stručnjaka u Srbiji, jer kompanije kao što je ova, zapošljavaju pretežno mlade inženjere – rekao je Popović.

Kompanija LMB Soft iz Niša bavi se istraživanjem i razvojem novih proizvoda, tehnologija i softvera u medicini, specijalno za oblast transfuzije. Uz pomoć sredstava Fonda za inovacionu delatnost ova kompanija sprovela je projekat razvoja inovativnog uređaja za sterilno povezivanje medicnskih PVC cevčica koje se koriste u sistemima za transfuziju krvi. Fond je, kroz sredstva iz Programa za saradnju nauke i privrede, podržao ovaj projekat sa preko 34 miliona dinara.

izvor/informer.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter