Izvor:
31.08.2017 u 07:08
0

Evropska unija bi mogla da traži zatvaranje Rusko-srpskog centra!

Brisel bi kao uslov za otvaranje poglavlja 31, kada na njega dođe red, mogao da zatraži da se Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu ne odobri diplomatski status, a mogli bi da zatraže i gašenje Centra, pišu današnje "Novosti".

Beogradski list podseća da izveštaj o skriningu ovog poglavlja, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, još nije dostavljen Beogradu, i navodi da je ovaj dokument "zakočen", jer baltičke zemlje i Poljska insistiraju da se u njega ugradi niz zahteva koji se odnose na slabljenje veza Srbije i Rusije – od uvođenja sankcija do vojne saradnje.

Igor Novaković, koordinator Radne grupe za poglavlja 30 i 31 Nacionalnog konventa o EU, kaže da se Srbija prilikom osnivanja Centra saglasila da će dati diplomatski status osoblju.

"To nije toliki problem za Zapad, koliko mogućnost da diplomatski status dobije i sama zgrada Centra, čime bi on praktično postao ruska teritorija", objašnjava Novaković.

Prema njegovim rečima, kada je Centar osnovan, on je bio deo "paketa" dogovora o "Južnom toku", koji je u međuvremenu suspendovan pa se postavlja pitanje svrhe tog centra.

Iz Centra u Nišu poručuju da je on, za pet godina rada, opravdao svoje postojanje i namenu, koja je isključivo u domenu humanitarnog reagovanja – pružanja pomoći, spasavanja i organizacije saradnje u borbi sa vanrednim situacijama.

"Što se tiče međudržavnog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu predstavnika Centra, to predstavlja političko pitanje i o tome odlučuju vlade Srbije i Rusije", kažu u Centru u Nišu.

novosti.rs
Foto: Facebook RSHC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter