Izvor:
31.08.2017 u 18:48
0

Trampu je Srbija most ka Rusiji!

Za dolazak američkog predsednika Donalda Trampa u Srbiju šanse su male, ali to ne bi bila sasvim "nemoguća misija" ukoliko bi on imao u planu širu evropsku turneju ili ukoliko bi Beograd bio domaćin međunarodne konferencije sa tematikom koja se nalazi u vrhu prioriteta prvog čoveka Bele kuće.

Da će zvaničnim pismom pozvati predsednika SAD i potpredsednika Majka Pensa da posete Srbiju preksinoć je najavio šef države Aleksandar Vučić, rekavši da će biti uporan.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže za "Novosti" da uvek vredi pokušati, iako su male šanse da do ove posete dođe.

On navodi da je Balkan na periferiji američkih interesa već duže vreme, ali da bi ovakva poseta bila izvesnija ukoliko bi poziv bio povezan sa nekim od prioriteta predsednika SAD.

– Tramp želi da isposluje odnos sa Rusijom i tu Beograd može da se postavi kao most. Ukoliko bi organizovao konferenciju sa ciljem poboljšanja odnosa Rusije i SAD, to bi mogao da bude adut, jer je Srbija u dobrim odnosima i sa Moskvom i sa Vašingtonom – kaže Kesić.

Da je malo verovatno da aktuelni američki predsednik poseti Srbiju, smatra i Vladimir Trapara, saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, najpre zbog toga što možda Tramp neće ni ostati na položaju do kraja mandata.

– Drugi razlog je to što američki predsednici u zvanične posete idu pre svega svojim saveznicima i protivnicima s kojima nameravaju da poprave odnose. Srbija nije ni u jednoj, ni u drugoj grupi – kaže nam Trapara.

novosti.rs
Foto: Facebook RT/printscreen, Twitter/Strahota_Sima

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter