Izvor:
31.08.2017 u 21:48
0

Vulin i Manco: Dijalogom do strateškog partnerstva!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Italije u Beogradu Ðuzepe Manco razgovarali su danas o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane i tom prilikom se saglasili da su Srbija i Italija ne samo prijateljske zemlje, već i strateški partneri.

Sagovornici su se saglasali da dve zemlje osnovu za unapređenje saradnje u svim oblastima baziraju na intenzivnom dijalogu i čestim susretima na visokom nivou, što potvrđuju i samiti vlada Srbije i Italije.

Kako je saopšteno iz resora odbrane, Vulin je potvrdio da Ministarstvo ostaje privrženo težišnim oblastima saradnje u školovanju i usavršavanju, zajedničkom učešću u mirovnim operacijama, obaveštajno-izviđačkoj delatnosti i vojnomedicinskoj saradnji.

Istovremeno, rekao je ministar odbrane, odlična vojno-vojna saradnja, osim kroz obuku specijalnih jedinica i timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, biće dodatno unapređena učešćem na zajedničkim vežbama, dok će jačanju saradnje u oblasti vazduhoplovstva doprineti i predstojeća poseta komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO italijanskim kolegama.

Italija je, rekao je Vulin, takođe i prvorazredni ekonomski partner i jedan od vodećih investitora, te je posebno izdvojio značaj unapređenja vojnoekonomske saradnje koja je od obostranog značaja.

Tokom sastanka bilo je, kako se navodi, reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji, kako u svetu, tako i u regionu.

Ministar Vulin je rekao da Srbija nastoji da ravnopravno sarađuje sa svim zemljama sveta posvećenim politici mira, poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U takvim okolnostima, nastojimo mirnim sredstvima da obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije gde jedino KFOR prepoznajemo kao partnera i nosioca stabilnosti, istakao je Vulin i još jednom zahvalio pripadnicima Oružanih snaga Italije na profesionalnom angažovanju u sastavu KFOR.

"Namera Prištine za članstvo u Unesko i Interpol predstavlja jednostrane poteze kojima se krše Povelja UN i važeća rezolucija i ima negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi", istakao je ministar odbrane.

Zaključio je da je cilj održavanje političke stabilnosti na tom prostoru, nastavak pregovora sa predstavnicima privremene uprave u Prištini, ekonomsko osnaživanje Srba i nastavak podrške njihovom povratku.

Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/RTV PULS/Twitter/_AIDAM_

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter