Izvor:
05.09.2017 u 13:14
0

STEFANOVIĆ: Sa ruskim ekspertima protiv sajber kriminala!

Srbija blisko sarađuje sa državama koje žele da nam pomognu u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, koji se zbog finansiranja, vrlo često povezuje sa terorizmom, istakao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"S bezbednosnim strukturama Ruske federacije imamo vrlo dobre odnose, posebno nakon prošlogodišnje posete našoj zemlji sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa", rekao je Stefanović koji je prošle sedmice boravio u Moskvi, gde se sastao i sa ruskim kolegom Vladimirom Kolokoljcevom.

Upitan da li će naša policija pomoći ruskom kolegama prilikom održavanja svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, on je istakao da očekuje da će jedan deo naših navijača otići u Rusiju, pogotovo ukoliko se tamo plasiramo.

"Iskazali smo spremnost da jedan deo ljudi koji se bavi održavanjem javnog reda i mira, ali i inspektori kriminalističke policije, odu u Rusiju i pomognu kolegama u kontroli naših državljana. Želimo da sprečimo da izvrše neko prekršajno ili krivično delo, ali i da zaštitimo naše građane od bilo kakve provokacije ili nekog krivičnog dela na njihovu štetu", rekao je Stefanović.

Na pitanje u čemu se sastoji saradnja sa moskovskom policijom, on je dodao da je sa ministrom Kolokoljcevom razgovarao o tome kako da se unapredi svakodnevna saradnja.

"Zaključili smo da već imamo odlične odnose u okviru Interpola, gde razmenjujemo veliki broj informacija koje se tiču organizovanog kriminala. Dogovorili smo se da njihovi eksperti pokažu našim ljudima kako se ruska policija bori protiv oganizovanog i sajber kriminala, kako se bore protiv ilegalnih migracija, ali i protiv trgovine narkoticima", istakao je ministar Stefanović.

Upitan kakva je konkretna korist od saradnje minitarstva unutrašnjih poslova Srbije i Rusije, on je ukazao da je srpska policija dobila priliku da sarađuje sa različitim bezbednosnim strukturama, ne samo sa ruskim Ministarstvom unutrašnjih poslova, već i sa Federalnom službom za obezbeđenje, sa Nacionalnom gardom i drugim bezbednosnim institucijama.

"Kroz razmenu informacija, različite obuke i predavanja eksperata podižemo i sposobnost srpske policije da se suoči sa svim oblicima organizovanog kriminala i potencijalnog terorizma. U Moskvi sam imao priliku da posetim i komandu Nacionalne garde Ruske Federacije i da se uverim da je reč o veoma dobro obučenoj jedinici sa dugom tradicijom, koja se uključuje u rešavanje najsloženijih situacija u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala", naglasio je Stefanović.

Govoreći o sporazuma koje su dva ministarstva potpisala, on je rekao da su to okvirni sporazumi koji omogućavaju razmenu eksperata, odlazak naših pripadnika policije u Rusiju, ali i dolazak njihovih instruktora kod nas.

"Takođe, i mi smo njima spremni da pomognemo kroz razmenu važnih informacija koje mogu da dovedu do sprečavanja nekog krivičnog dela ili terorističkog napada. Takvu saradnju imamo i sa mnogim državama Evropske unije, sa zemljama u našem regionu, kao i sa SAD i Kinom, jer su i oni, uz Rusiju, naši najznačajniji partneri, koji mogu da nam pomognu", istakao je Stefanović.

Tanjug
Foto: Facebook/NUNS1994/mup.gov.rs

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter