Izvor:
05.09.2017 u 18:54
0

Dačić: Još uvek nema odgovora Hrvatske na protestnu notu!

Upitan da prokomentariše spor Hrvatske i Slovenije Dačić je kazao da Srbi i Hrvati imaju dosta problema i da Srbiji ne treba da učestvuje u slovenačko – hrvatskim.

"Vi bi sad voleli da ja kažem da je to loš stav Hrvatske. Mi sa naše strane ne ulazimo u to ko je u pravu ko nije, mi možemo da raspravljamo da li treba da se poštuje odluka arbitraže. Verovatno ako je neko ušao u arbitražu treba da poštuje odluke arbitraže ako je obavljeno sve kako je bilo predviđeno. Mi bi smo voleli da se svi ti problemi rešavaju otvoreno i u dijalogu i da pokažemo da možemo nešto rešimo i bez upliva sa strane", rekao je Dačić.

Prema negovim rečima, treba ići u susret tim pitanjima i da jer dobro što predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju komunikaciju i da će biti sastanaka, ali nije mogao da precizira kada će oni biti održani jer se to pitanje sada ne postavlja kao hitno.

"Ako nema kompromisa, onda će se tražiti, kao što je Hrvatska već tražila da se ide na arbitražu. Možda će malo promeniti stavove posle svega što se dešavalo ali mi se nikada nismo izjašnjavali da želimo da idemo ana arbitražu, već želimo da se problemi reše neposredno", rekao je on.

Upitan da prokomentariše politiku proširenja EU, Dačić je rekao da je ona dobra ne samo za Srbiju već i za EU.

"U uslovima razjedninjavanja, bregzita i raznih drugih problema EU – od migrantske krize do terorizma, ulazak našeg regiona u EU je doprinos konsolidaciji same te ideje. Da ne pričamo da je to faktor smirivanja tenzija u regionu. Mi ostajemo privrženi svom cilju- a to je punopravno članstvo u EU i jedino mislimo da treba da postoji transparentna perspektiva. Ta perspektiva mora da ima srećan ili tužan kraj, ali se nadam da će biti srećan, odnosno da ćemo ući u EU pre nego što se ona raspadne", rekao je Dačić.

On je dodao da trenutno u okviru Ministarstva spoljnih poslova Srbije postoji Uprava za dijasporu i najavio da će se raditi na učvršćivanju odnosa sa dijasporom i Srbima u regionu.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter