Izvor:
06.09.2017 u 16:37
0

Važno je da razgovaramo: VUČIĆ UOČI POSETE SARAJEVU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči sutrašnje zvanične posete Sarajevu, da su svaka poseta, svaki susret i razgovor važni, jer podrazumevaju novi stepen odgovornosti.

– Važno je i dobro, i za Srbiju i za BiH, da se češće viđamo. Ljudi pitaju kakvi su konkretni rezultati tih viđanja. Moj odgovor je uvek: Da nikad ništa ne postignemo – veoma je važno da razgovaramo. I za naše države, i za naše narode. Važno je da te odnose pravimo što je moguće boljim. I uvek se potrudimo da napravimo nešto konkretno – rekao je Vučić za sarajevski Avaz, prenela je Fena.

Predsednik Srbije je takođe izjavio da se sutra može razgovarati o važnim temama – od političih, pravnih problema koji postoje, na primer, da se utvrdi još tri posto granice koja nije utvrđena sa BiH, dok je ostalih 97 posto utvrđeno.

– Ako to rešimo, mnoge stvari iz Evropske unije bile bi nam dostupnije. Tu bismo pokazali da jedni drugima poštujemo teritorijalni integritet – rekao je, između ostalog, Vučić, navodi agencija Federacije BiH.

HINA je prenela da je Vučić u intervjuu za Avaz upozorio da bi bilo kakav sukob ili nestabilnost u Bosni i Hercegovini imao ozbiljne posledice po stanje u celom regionu i ocenio da zato Srbija i Hrvatska moraju učiniti sve da bi se izbegao takav razvoj zbivanja.

Uoči posete Sarajevu Vučić je, prenosi HINA, rekao da mu je očuvanje mira i stabilnosti BiH "misao s kojom uvek završi".

– Što god se dogodilo u BiH nema više nikakve stabilnosti i mira u regionu. To je jasno svima – kazao je Vučić i dodao da eventualni sukobi u BiH ne bi mogli ostati na nivou nekog lokalnog ili ograničenog incidenta.

Istakao je zbog toga da je zajednička odgovornost i Srbije i Hrvatske kao i svih Hrvata, Srba i Bošnjaka da se tako nešto ne dozvoli i, kako prenosi agencija, obećao u ime vlasti u Beogradu da će one učiniti sve da tako i bude.

Na pitanje zašto onda toleriše predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji u njegovom prisustvu otvoreno govori o tome da će taj entitet i Srbija jednog dana biti jedinstvena država, Vučić je kazao da Dodika "veoma poštuje", ali i da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema BiH.

– Nemamo nikakvih pretenzija prema BiH, kao što to očekujemo od BiH i svake druge države prema teritoriju Republike Srbije. I tačka – kazao je Vučić i istakao da Beograd ni na koji način ne želi da se meša u unutrašnje probleme BiH i da načelno podržava svaki dogovor tri konstitutivna naroda.

izvor/informer.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter