Izvor:
13.09.2017 u 17:53
0

Junker o proširenju EU: Neće biti prijema novih članica do 2019, a posle…

Predsednik EK Žan Klod Junker izneo je danas u svom govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu smernice u radu EK do kraja mandata, pozvao je EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu budućnost članstva, te ponovio da tokom ovog mandata EK i EP neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjen.

Junker je u svom govoru o Stanju Unije poručio da će "EU u budućnosti imati više od 27 zemalja članica".

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junekr pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je dodao da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja "prioritet i fokus u pristupnim pregovorima"

"To iskuljučuje prijem Turske u bliskoj budućnosti", rekao je Junker.

U svom godišnjem govoru o Stanju Unije Junker kaže da je EU poslednjih godina povratila poverenje u sebe.

"Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu", pručio je i dodao da "vetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu posle odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

Predsednik Evropske komisije ukazao je da Evropa sada ima "prozor mogućnosti", ali je upozorio da on neće zauvek ostati otvoren.

"Iskoristimo zamajac što možemo više, uhvatimo vetar koji nam duva u jedra", poručio je Junker i zatražio da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i privrednog rasta EU u cilju daljeg napretka.

On je izneo pet oblasti na kojima će se Evropska komisija fokusirati u preostalih 16 meseci svog mandata: jačanje trgovinskog programa EU, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promena, rad na pitanju migracija

"Vreme je da postavimo kurs za budućnost", poručio je predsednik Evropske komisije i pozvao sve u EU da nastave razgovore o različitim scenarijima za budućnost Evropske Unije, ali i da pređu na konkretna dela u tom smislu.

Junker poručio je da ”njegov scenario” za budućnost EU zasnovan na tri principa: slobodi, jednakosti i vladavini prava.

U svom govoru o Stanju Unije Junker je pozvao na jačanje ekonomskih i odbrambenih veza unutra EU, kao i na bolju povezanst u oblasti socijalnih prava i tržišta rada.

”Standard za svakoga u EU mora da bude članstvo u Šengenu, Evrozoni i bankarskoj uniji”, poručio je Junker pozvavši EU da uključi Bugarsku i Rumuniju u okvire Šengenske zone, ali i prostale članice EU da prihvate evro kao zajedničku valutu.

”Naša budućnost ne može da ostane samo scenario, već danas moramo da počnemo sa pripremama za buduću Evropu”, izjavio je predsednik Evropske komisije u svom godišnjem obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Osvrnuvši se na izlazak velike Britanije iz EU, Žan Klod Junker je poručio da će mart 2019. godine biti ”tužan trenutak naše istorije”, ali da se odluka britanskog naroda mora poštovati.

”Bregzit nije budućnost EU. Mi idemo dalje”, izjavio je Žan Klod Junker i pozvao EU da 30. marta 2019.godine, na dan kada bi Velika Britanija zvanično trebalo da napusti Uniju, organizuje Samit EU o budućnosti Unije.

Tokom svog govora o Stanju Unije predsednik Evropske komisije podsetio je na činjenicu da je na činjenicu da je u prethodnih 5 godina došlo do postepenog privrednog oporavka pri čemu je trenutni privredni rast u EU preko 2 procenta, dok je u Evrozoni 2,5 procenta.

”Istovremeno, u tom periodu otvoreno je preko 8 miliona novih radnih mesta, a EU u ovom trenutku ima najveći broj zaposlenih u svojoj istoriji,” naveo je Junker.

Naglasivši da će bezbednost EU i mogracije i dalje biti u fokusu Brisela, predsednik Evropske komisije ocenio je da su granice EU danas bolje obzbeđene nego ranije, a da je zahvaljujući sporazumu EU i Trurske broj nelegalnih prelazaka granice sa te rute smanjen za čak 97 procenata.

On kaže da je EU dala azil za 720.000 izbeglih, što je tri puta više nego Autralija, Kanada i SAD zajedno.

”EU nije tvrđava već kontinet solidarniosti”, naglasio je Junker i još jednom pozvao sve zemlje članice da pokažu istu solidarnost i kolektivnu odgovornost.

tanjug.rs
Foto: Twitter/WorthWray, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter