Izvor:
15.09.2017 u 12:10
0

Johanes Han danas u Beogradu!

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han boraviće danas u jednodnevnoj poseti Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima.

Han će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a kako je najavila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, sastanku će prisustvovati i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predviđen je i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Joksimović je za Tanjug rekla da će teme sastanka biti odnosi među državama u regionu, nastavak pristupanja Srbije EU, kao i predpristupni fondovi.

Ona je ocenila da su posete komesara Hana Srbiji i regionu vrlo važne, jer je on na iskren i razuman način posvećen proširenju.

"Vrlo je dobro da komesar Johanes Han redovno posećuje Srbiju i da je prisutan i u regionu. On je zaista, na jedan kontinuiran način, pokazao pre svega dobru volju i dobru nameru prema Srbiji kao zemlji kandidatu", rekla je ministarka.

Joksimović napominje da postoji podrška Evropske komisije da se ove godine Srbiji otvori nekoliko poglavlja, za koja smo, kaže, u potpunosti pripremljeni.

Joksimović je podsetila da je EU najveći donator Srbije sa više od dve milijarde evra u poslednjih deset godina koje je naša zemlja dobila u vidu bespovratne pomoći, kroz predpristupne i druge fondove.

Pomenula je i da njeno ministarstvo radi na "programiranju", odnosno, koordinaciji na određivanju projekata koji mogu da se finansiraju iz fondova EU, poput postrojenja za pročišćavanje vode, popravci lokale infrastrukture, škola, na projektima samozapošlavanja, lokalnog ekonomskog razvoja, itd.

Han će takođe sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji imati otvorenu diskusiju na temu „EU – Srbija: strateško partnerstvo za budućnost" , objavljeno je na njegovom sajtu, preneo je portal EWB.

Ova poseta se može posmatrati i u svetlu podrške iz Brisela usled nove runde pregovora Beograda i Prištine, s obzirom da ove godine EK neće objaviti izveštaj o napretku država koje teže da postanu članice, već će to učiniti na proleće naredne godine, navodi EWB.

Han u Beograd dolazi i dan pošto je objavljeno pismo predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera u kome je najavio izradu stategije za pristupanje Srbije i Crne Gore EU, uz perspektivu da ona bude primenjena 2025. godine.

"Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore, kao vodećih kandidata na Zapadnom Balkanu, sa posebnim težištem na vladavini prava, osnovnim pravima, borbi protiv korupcije i opštoj stabilnosti regiona", stoji u Junkerovom Pismu o namerama, koje je uputio predsedniku evropskog parlamenta i predsedavajućem Evropskog saveta.

Tanjug
Foto: twitter/JHahnEU/YouTube Printscreen/CooperationDay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter