Izvor:
27.09.2017 u 01:03
0

Dačić: Španija je naš prijatelj, jačati odnose!

Španija je jedan od najvećih prijatelja Srbije u EU i interes Srbije je da što više jača saradnju sa Španijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Saragosi, gde će biti otvoren konzulat Srbije.

Dačić je Tanjugu rekao da je još jednom izrazio zvaničan stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije i jedinstvo, te da se nada da će se svi problemi u toj državi rešavati dijalogom i mirnim putem, bez jednostranih poteza sa kojima je Srbija bila suočena u slučaju Kosova.

"Španija intenzivno i čvrsto podržava teritorijalni integritet Srbije, isto tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije", kaže Dacić.

U želji da razvijamo dalje naše prijateljske odnose, kaže Dačić, Vlada Srbije je odlučila da otvori konzulat u aragonskoj autonomnoj regiji, u Saragosi, na čelu sa počasnim konzulom Huanom Karlosom Triljom Bigorijem.

Šef srpske diplomatije kaže da je Bigori bio na nekoliko važnih funkcija, a da je na poslednjoj bio zadužen za trgovinu u vladi Aragona.

"Za nas je veoma bitno da unapredimo ekonomske odnose sa Španijom, a sa Aragonom posebno, imajući u vidu da je to jedna od najbogatijih oblasti u Španiji", rekao je Dačić.

On je naveo da je naša spoljnotrgovinska razmena sa Aragonom prošle godine bila svega 14 miliona evra u odnosu na, dodaje, BDP Aragona koji je "frapantno visok" za jednu takvu autonomnu regiju i iznosi oko 35 milijardi evra godišnje.

Ističući da je interes Srbije da razvija saradnju sa Španijom u svim oblastima, Dačić je najavio da će sutra biti otvoren konzulat, te da će to biti povod i za susret sa mnogim zvaničnicima.

"Već 27. oktobra očekujemo posetu delegacije aragonskih biznismena, biznismena iz Saragose, sa ciljem da se unapredi naša ekonomska saradnja", navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, u Saragosi se već sastao sa predsednicom parlamenta Aragona, sa predstavnikom Vlade Španije u autonomnoj regiji Aragon, a sutra će se sastati sa gradonačelnikom Saragose, kada će u Privrednoj komori biti otvoren konzulat.

Huan Karlos Triljo Bigori rekao je da je veoma počastvovan zbog izbora na mesto počasnog konzula Srbije u Aragonu.

"Aragon je mala regija u Španiju sa 1,5 miliona stanovnika, ali ekonomski veoma aktivna", rekao je Karlos i naveo da se tu nalazi jedna od najvećih fabrika "Opela" u Evropi i mnoge kompanije u različitim oblastima industrije.

"Naš glavni cilj će biti unapređenje ekonomskih veza između regije Aragon i Srbije", rekao je Bigori i naveo da će saradnja uključiti ne samo investicije, već i kulturne veze i organizovanje sportskih događaja.

"Mislim da imamo dobru priliku da pokažemo svetu i Španiji da je Srbija zemlja u razvoju i da je vlada Srbije veoma ozbiljna u pristupanju evropskoj zajednici. Računamo na dobre prijatelje u Španiji koji će promovisati interese Srbije u EU", rekao je Bigori.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter