Izvor:
24.10.2017 u 22:53
0

Šta je Hojt Brajan Ji poručio Srbiji: Novo uslovljavanje ili podrška?

Ni tri sata posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim zvaničnikom Brajanom Hojtom Jiem nije izdato saopštenje, te javnosti nisu poznati detalji njihovog razgovora.

Sastanak je, inače, počeo nešto posle 12.00, a završen je oko 1.30 i bio je "apsolutno otvoren i iskren", kako su za Tanjug rekli u Kabinetu predsednika Srbije.

Šta ta formulacija znači jasnije je iz druge informacije koja se mogla dobiti u Kabinetu predsednika Vučića, a ona glasi:

"Iz saopštenja će se videti šta je na sastanku govorio Ji. A šta je govorio predsednik Vučić – saznaćemo ukoliko američka strana bude želela da to saopšti", istakli su u Kabinetu po završetku sastanka u Palati Srbija, kojem je prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot.

Saopštenja ni kasno popodne, međutim, nema, iz čega se može zaključiti da njegov sadržaj još nije usaglašen, ili da ne može da se usaglasi, odnosno da američka strana, kako se sugeriše iz Kabineta, nije voljna da saopšti šta je rekao predsednik Vučić.

Sastanak je inače usledio posle istupa Jia na Srpskom ekonomskom samitu, u ponedeljak, u Beogradu, a koji je ustalasao javnost.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara je, naime, izjavio da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", te da ruskom centru u Nišu ne treba da da diplomatski status.

Na to je još sinoć oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Jia, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je američki zvaničnik tačno interpretiran u medijima.

Ranije danas Ji se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, ali u tim saopštenjima, koja, uobičajeno, usaglašavaju dve strane, nema detalja koji se tiču izjave američkog zvaničnika.

tanjug.rs
Foto: Twitter/Blok vestim Tanjug, AP archive/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter