Izvor:
26.10.2017 u 20:09
0

Hojt Ji o „sedenju na dve stolice“: „I to je opcija, ali je put do konačnog cilja sporiji“!

Samo sam rekao staru poslovicu, moguće je sedeti na dve stolice, ali ne istovremeno, kaže funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji za Glas Amerike.

Kako je rekao, postoje različiti interesi, principi i vrednosti i SAD će svoje braniti, a Srbija donosi svoje odluke i može da se odluči za "dve stolice".

Ipak, kako je rekao, tako se može stići do cilja, ali daleko sporije.

"„Izbor je na Srbiji, Srbija je suverena država i sama donosi odluke", rekao je Ji i dodao da je preporuka za Srbiju da, da ukoliko radi na pridruživanju u EU, onda treba da se usredsredi na neophodne reforme kako bi postigla integraciju u EU, odnosno da jasno pokaže svoje prioritete i politiku, kako bi EU razumela njen strateški izbor.

"Ne treba da bude dileme, konfuzije i to je najbrži način. Možes sedeti na dve stolice i doći do odredišta, ali je to sigurno sporiji način", poručio je on.

Prema njegovim rečima, sudeći po procesima kroz koje su prošle ostale zemlje koje su uspele da učine takav korak, kao što su Hrvatska i Slovenija, to je veoma težak proces, skup politički proces, skupe korake treba preduzeti i, ukoliko postoje zemlje, strane, organizacije koje su protiv takvog koraka, ukoliko postoje zemlje koje imaju drugačiju viziju za Srbiju, onda je važno da Srbija nema snažne veze sa tim zemljama.

„Važno je da ne postoje pokušaji da se zadovolje obe strane, jer će doći do konfuzije o tome u kom pravcu ide država, i to će usporiti proces“, naveo je Ji.

Ukazao je da i SAD imaju veze sa Rusijom, trgovinske veze, političku saradnju, te da Vašington sarađuje sa Moskvom tamo gde su interesi slični, kao što je borba protiv terorizma.

"Želimo da Srbija bude u stanju da sarađuje sa Rusijom, tamo gde su interesi isti. Ali mi takođe verujemo da tamo gde se interesi razlikuju, tamo gde težimo da postignemo različite stvari, tamo gde se naše vizije u velikoj meri razlikuju, onda mi, SAD, moramo da odbranimo naše interese, vrednosti i principe i interese naših saveznika“, naglasio je Ji.

tanjug.rs
Foto: AP archive/printscreen, tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter