Izvor:
05.11.2017 u 19:35
0

BRNABIĆ: Cenimo stav Maroka o integritetu Srbije!

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Rabatu sa premijerom Maroka Sadedinom El Otmanijem kojem je rekla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav te zemlje o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U godini kada se navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Maroko, bilateralni odnosi ocenjeni su na sastanku kao odlični i bez otvorenih pitanja, navedeno je u saopštenju.

Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, dok ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene, zaključili su u razgovoru predsednici Vlade Srbije i Maroka.

– Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršku koju ste pružili protiv članstva tzv. ''Kosovo'' u UNESKO i u drugim međunarodnim organizacijama, naglasila je Brnabić.

Premijeri Brnabić i El Otmani složili su se da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova jer je to preduslov svakog razvoja.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno unaprediti ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Maroka.

Kao posebno važne oblasti za razvoj saradnje izdvojene su informacione tehnologije i komunikacije, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, elektroenergetika, farmacija i hemijska industrija.

– S obzirom da ste pre ulaska u Vladu, radili u privredi i da imate ogromno iskustvo u privlačenju investicija, verujem da biste Vi mogli imati važnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa i trgovinske razmenu između naše dve zemlje, izjavio je premijer Maroka Sadedin El Otmani na sastanku.

Predsednica Vlade pozdravila je nedavni povratak Kraljevine Maroko u članstvo Afričke Unije, kao i veliki doprinos Maroka programima saradnje "Jug-Jug", koji su usmereni na razvoj zemalja afričkog kontinenta.

El Otmani rekao je da Maroko vidi Srbiju kao veoma važnu zemlju regiona i očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija.

Premijer Maroka potvrdio je da se ta zemlja zalaže za razvoj i unapređenje saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Brnabić je istakla da pratimo i visoko cenimo reformske procese, kao i veoma značajnu ulogu koju u njima ima NJKV prijateljskog Maroka, njegova ekselencija Mohamed VI.

Brnabić boravi u Maroku povodom učešća na Konferenciji o svetskoj politici (World Policy Conference – WPC).

Na Konferenciji o svetskoj politici, koja se danas završava u Marakešu, Brnabić je u u petak je sa premijerom Albanije Edijem Ramom učestvovala na panelu na kome su razgovarali o budućnosti Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju regiona.

Takođe, predsednica Vlade Srbije sinoć je bila počasni gost na svečanoj večeri koju je, povodom Konferencije o svetskoj politici, upriličio ministar spoljnih poslova Maroka Naser Burita.

Konferencija o svetskoj politici, prvi put je održana 2008. godine, a pokrenuta je od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations – IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Na desetoj po redu Konferenciji o svetskoj politici učestvovalo je više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata, koji su u okviru plenarnih sesija razmatrali aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Twitter/dwnews‏Verified account

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter