Izvor:
07.11.2017 u 18:40
0

NEMA PUČA U STRANCI: Ivica Dačić ostaje na čelu SPS-a!

Ivica Dačić neće se povući sa mesta predsednika SPS, iako je javno rekao da razmišlja o tome da se ne kandiduje za lidera partije na kongresu sledeće godine.

Novo medijsko podgrevanje priče o tome da Branko Ružić, uz "pomoć EU i Amerike", želi da sruši aktuelnog vođu socijalista iziritiralo je Dačića, pa je u afektu izgovorio i to da stavlja tačku na staž u stranci koju vodi duže od deceniju.

Od ovakvog scenarija, međutim, nema ništa, baš kao što je i najavljeni Ružićev prevrat teško ostvariv. Naprotiv, naši dobro obavešteni izvori iz SPS tvrde da bi posle sledećih stranačkih izbora Ružić mogao da postane zamenik predsednika, čime bi se "ispeglali" unutrašnji šumovi koji su mnogo viši u medijima nego u stvarnosti.

Osim toga, aktuelni ministar državne uprave i dalje je neformalno prvi operativac partije, iako bi po funkciji, kao šef Izvršnog odbora, to trebalo da bude Đorđe Čabarkapa. Izuzetno dobri kontakti u bazi i minuli rad na terenu Ružiću daju značajnu snagu i uticaj u SPS, ali to nije dovoljno da bi mogao da smeni Dačića. Zato bi njegov izbor za zamenika predsednika SPS primirio duhove, konsolidovao i učvrstio odnos: centrala – lokalni odbori.

Svoj stav o napuštanju partijskog trona pojasnio nam je sam Dačić:

– Kada su me pitali o navodnom puču, rekao sam da ne mogu da me smene i da jedino ja mogu da odem.

Da o "ustanku" nema reči, za "Novosti" tvrdi i Ružić:

– U Tirani sam na konferenciji RESPA, predstavljam državu i pozitivnu praksu reforme javne uprave ministrima iz regiona i zaista ne mogu da se bavim naučnofantastičnim pričama.

Počasni predsednik socijalista Milutin Mrkonjić tvrdi da je Dačić sjajan političar i najbolji predsednik partije i da Ružić neće da ga smeni.

– Dačić se u najtežim trenucima izborio za partiju, pun je iskustva i u punoj snazi. Bane je divan čovek. Stalno govorim mladim ministrima iz SPS da se dokažu na poslovima na kojima rade pa onda u politici grade karijeru.

I potpredsednik SPS Aleksandar Antić kaže, za "Novosti", da nema osećaj da u toj partiji postoje neki značajni problemi, a da bi se oni, ako bi ih bilo, rešili "u kući":

– SPS je kroz partijski život, sa odanim članstvom, uvek iznalazio najbolje odgovore, i zato ovoliko traje, bez podela i većih potresa. Ubeđen sam da problemi u razmerama koji se kroz medije prikazuju apsolutno ne postoje, a naročito ne znam za grupe u SPS koje hoće predsednika Dačića da smene. Ako i postoje, za tako nešto sigurno nemaju snage.

Potpredsednik SPS Novica Tončev kaže da ne postoji realna mogućnost bilo kakvog puča u ovoj partiji, ali da veruje da bi mnogi njihovi protivnici u zemlji i inostrantvu želeli da se to dogodi:

– Smena generacija je uvek poželjna kada za to dođe vreme i kada se napravi dogovor koji je u interesu partije i države. Nije slučajno to što se ovakve priče puštaju baš uoči kongresa SPS, jer je cilj da se Dačić demorališe i povuče se, ali to se neće dogoditi. A verujem da je umoran od svih lažnih prijatelja koji preko njegovog imena godinama dobro profitiraju. To se ne rešava ostavkom kada ste najjači, nego tako što jedno jutro smanjite krug prijatelja i savetnika – kaže Tončev.

novosti.rs
Foto: wikimedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter