Izvor:
23.11.2017 u 02:55
0

SVAKOM PO ZASLUZI: Dačić upozorio ambasadora Ukrajine da bira reči!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je ukrajinskog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča da "dobro razmisli" kada daje izjave, te mu poručio da nije na njemu da ocenjuje spolju politiku Srbije i da ga nikad neće primiti "ako se bude ovako ponašao".

– Ambasador Srbije u Ukrajini (Rade Bulatović) čeka 48 meseci na prijem kod ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavla Klimkina, pa se ne žali – rekao je Dačić

Ukrajinski ambasador Oleksander Aleksandrovič, po povratku sa konsultacija u Kijevu, izjavio da 14 meseci čeka na prijem kod Dačića, da je u odnosima Srbije i Ukrajine dugo sve bilo u redu, ali da je Srbija zatim glasala "protiv Ukrajine", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, i poručio da njegov stav da "Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu" ostaje isti.

Šef srpske diplomatije je rekao da će se prema ukrajinskom ambasadoru ponašati recipročno.

– Kako oni prema Radetu Bulatoviću, našem ambasadoru, tako ću i ja prema njemu, a naročito zato što se on u svojim izjavama ponaša nediplomatski i van Bečke konvencije -rekao je Dačić i najavio da će o tom pitanju razgovarati sa Klimkinom za nekoliko nedelja u Beču, na sednici OEBS-a.

Dačić je ocenio da to što su neki ambasadori u Srbiji navikli da ih svakog dana neko prima, samo pokazatelj koliko je Srbija gostoljubiva zemlja.

– U svetu je velika stvar da vas primi ministar spoljnih poslova kao ambasadora. Mnogi naši ambasadori su to imali priliku da vide jednom za četiri godine, a neki, kao što je Rade Bulatović u Ukrajini, nikad. Prema tome, ukrajinski ambasador bi trebalo dobro da razmisli kada daje ovakve izjave – rekao je Dačić.

S druge strane, naglasio je on, Ukrajina je izašla van sale kada se glasalo o Kosovu u Unesku, a u Savetu bezbednosti se pridružila zahtevu da se revidira format sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

– Na svakom međunarodnom skupu oni nastupaju protiv interesa Srbije. Nije njegovo da ocenjuje spoljnu politiku zemlje. Zamislite kada bi Rade Bulatović u Ukrajini govorio o političkim odnosima i spoljnoj politici Ukrajine? Ako se bude ovako ponašao, nikad ga neću ni primiti, jer on ima redovnu komunikaciju za mojim zamenicima i pomoćnicima – rekao je Dačić.

Istovremeno, šef srpske diplomatije je upitao da li "treba da drhtimo kada neki ambasador da neku izjavu".

– Oni treba da se ponašaju u skladu sa Bečkom konvencijom ili neće više biti dobrodošli ili ih, kao što smo se prema albanskom ambasadoru ponašali, neće niko primati u određenim mesecima u našoj zemlji – poručio je Dačić nakon što je u prestonici Argentine potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između dve zemlje, zajedno sa argentinskim kolegom Horheom Marselom Forijem.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter