TUŽILAŠTVO ZABRANILO: Neće biti dozvoljeno učešće haških advokata u žalbenom postupku!

Haško tužilaštvo usprotivilo se zahtevu Udruženja advokata koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu da mu, u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curia), bude dozvoljeno učešće u žalbenom postupku koji se vodi u slučaju protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Tužilaštvo je u dopisu od Mehanizma za krivične sudove (naslednika Haškog tribunala) zatražilo da odbije taj zahtev, jer nije potkrepljen argumentima koji bi pokazali da bi oni asistirali Žalbenom veću, a što je uslov za status "prijatelja suda".

Udruženja advokata koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu smatra da su Karadžićeva prava u toku postupka kršena u više navrata u vezi sa obelodanjivanjem dokumenata i nedozvoljavanjem žalbi na 82 odluke suda i želi da da svoje mišljenje o tome kao "prijatelj suda".

To udruženje je u svom zahtevu navelo da je Karadžićev slučaj ključan, ne samo zbog žalbenog postupka u tom slučaju, već i zbog budućeg integriteta Mehanizma.

Tužilaštvo je ukazalo da je Karadžić u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvi predsednik Republike Srpske i tužilaštvo su svoje žalbe podneli tribunalu u decembru prošle godine, u martu su podneli odgovore na žalbe, a u aprilu i dodatne žalbene podneske.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da, kako je ranije saopšteno iz Tribunala, bude održano na prolece 2018. godine, a konacne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Karadžić je zatražio od Žalbenog veca da odbije žalbeni zahtev tužilaštva - da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora, dok je svojom žalbom tražio oslobadajucu presudu.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala ima 89 strana, a Karadžićeva žalba 233 strane.

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost