Izvor:
29.01.2018 u 00:29
0

DAČIĆ HITRO ODGOVORIO NA HRVATSKU PROTESTNU NOTU: Zaprepašćen „licemerjem i bezobrazlukom“! (foto)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući protestnu notu koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog njegovih izjava u UN o Jasenovcu, rekao je da je zaprepašćen takvim "licemerjem i bezobrazlukom".

Dačić je kazao da je izložbu o Jasenovcu koja je postavljena u UN-u trebalo da organizuje Hrvatska, a ne Srbija te da on u svom govoru nije izneo lažne činjenice i podatke.

– Šta je u tome lažno? Ja sam rekao da je to jedini logor u Evropi koji nije bio pod Hitlerovom Nemačkom, nego pod ustašama, drugo da su tamo ljudi ubijani na najsvirepiji način – rekao je Dačić.

Dodao je da je sistem ubijanja u koncentracionim logorima pod kontrolom Nemaca bio drugačiji – putem gasnih komora, dok je u Jasenovcu postojalo takmičenje čuvara ko će koliko zaklati Srba, Jevreja i Roma te da je iz hrvatskih izvora poznato da je tokom jedne noći pobednik zaklao 1.360 Srba i to specijalno izrađenim oruđem za to – "srbosjekom", nožem za klanje Srba.

– Pošto su oni poslali telefaksom tu notu, ja ću im poslati preporučenom poštom imena i prezimena 20.000 dece ubijenih u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima. Barem bi trebalo da ćute iz počasti i sećanja na te žrtve – istakao je Dačić.

On je naveo da je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića pomenuo zato što je on obišao Jad Vašem u Jerusalimu i rekao da je zaprepašćen užasima Holokausta i dodao da je i tom prilikom hrvatski premijer spomenuo samo Jevreje.

– Ali, podsetiću da su u Jasenovcu pored Jevreja pre svega stradali Srbi zato što su bili Srbi, zato što je zvanična politika ustaškog režima bila trećinu Srba pobiti, trećinu pokrstiti, a trećinu proterati i to je radio i govorio Mile Budak. Koliko gradova danas u Hrvatskoj ima ulicu koja se po njemu zove? – naveo je.

Dačić je dodao da je nemoguće da se desi da ispred Mauthauzena ili Dahau stoji "hajl Hitler" ili "zig hajl", kao što je ispred logora u Jasenovcu stajala tabla sa natpisom "za dom spremni".

On je istakao da izložba o Jasenovcu u UN-u nije uperena protiv Hrvatske, već protiv zločinaca i onih koji pravdaju zločine, opravdavaju ih, umanjuju, relativizuju.

– Ako ne želimo da nikada više ne bude ovakvih zločina, onda treba svi zajedno da učestvujemo u obeležavanju ovakvih zločina i zato sam zaprepašćen zbog ovakve protestne note – rekao je Dačić.

– Prosto ne mogu da verujem da se neko još ljuti i da mi treba da se izvinjavamo što smo organizovali izložbu o tome kako su nas klali i ubijali. To je stvarno vrhunac licemerja i bezobrazluka – istakao je‚.

Dodao je da ako to podrazumeva narušavanje odnosa Srbije i Hrvatske, da je spreman da podnese sve konsekvence, ali da smatra da je istorijski važno za srpski narod da se istina o Jasenovcu čula u UN.

On je naveo da nije govorio o aktuelnoj Hrvatskoj, več o NDH koja je bila "velika Hrvatska, do Zemuna, Novog Sada i Šapca" i zapitao "kada je to velika Srbija uopšte postojala".

– Oni i dan danas u svakom govoru govore o velikosrpskoj agresiji, a to je bila velikohrvatska agresija, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i obuhvatala deo Srbije. Tamo je živela trećina pravoslavnog stanovništva, milion i 900 hiljada – rekao je Dačić.

Naveo je da nijednom nije spomenuo koliko je bilo žrtava jer ga brojevi žrtava uopšte ne interesuju, već da smatra da kao što Srbija uvažava hrvatske i bilo čije žrtve u svakom ratu, tako bi svako trebalo da se pokloni senima onih koji su stradali od ustaškog noža.

– Ne znam zašto su se oni prepoznali? Ja sam rekao da to nije upereno ni protiv koga, osim protiv zločinaca ili onih koji opravdavaju te zločine – zaključio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je ranije danas da je uputilo notu Republici Srbiji zbog izjava ministra (spoljnih poslova Srbije Ivice) Dačića datih prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac – pravo na sećanje" u UN u Njujorku.

Na sajtu hrvatskog ministarstva navodi se da je "uputilo notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 25. januara 2018, prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac – pravo na sećanje".

Navodi se da se "u noti ističe da su izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

– Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa – piše u protestnoj noti.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter