Izvor:
30.01.2018 u 22:50
0

Sebastijan Kurc: Evropska unija neće uvoziti probleme!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio da će sa Aleksandrom Vučićem, tokom njegove predstojeće posete Beču, razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije.

"Između Austrije i Srbije postoje izvanredni odnosi", rekao je Kurc u susret poseti šefa srpske države, zakazanoj samo mesec dana od kako je preuzeo kormilo nove austrijske vlade.

Jedan od najmlađih austrijskih i evropskih političara uveren je da će Srbija pristupiti EU u rokovima koje predviđa Evropska komisija ukoliko započete reforme budu nastavljene tempom kojim ih je sprovodila Vučićeva vlada, a Austrija će, kaže, raditi na njihovom podsticanju, kao i na daljem produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje:

"Austrija je među glavnim investitorima u Srbiji. Radujem se poseti predsednika Vučića. U okviru te posete ćemo naravno razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, ali i o tome kako možemo, tokom predsedavanja Austrije EU u drugoj polovini godine, doprineti da tu evropsku perspektivu dalje podstaknemo", istakao je Kurc u intervjuu za Tanjug.

Austrija će se, ističe kancelar, zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Srbije, a do Srbije je da nastavi započete reforme i napreduje u dijalogu sa Prištinom, kako bi se što skorije pridružila EU. Šef austrijske vlade ističe da brzina pristupnih pregovora zavisi pre svega od toga koliko Srbija sebe, reformama, čini spremnom za EU.

Srbija je, ističe, već napravila važan napredak i sprovela delimično bolne reforme dok je vladu vodio Aleksandar Vučić, a sada posao treba da nastavi vlada premijerke Ane Brnabić. "Ako sa tim reformama nastavi u istom tempu, onda je pristup moguć u vremenskom okviru koji je najavila Evropska komisija“, uveren je Kurc.

On se takođe u potpunosti slaže sa stavom evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana da Srbija mora da reši problem sa Kosovom, jer je stav EU da neće "uvoziti" nerešene probleme. EU je, podseća austrijski kancelar, uvek ukazivala na to da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od odlučujućeg značaja.

"Za nas je značajno da se obe strane angažuju i da su spremne na kompromis, te da jedni drugima prilaze kako bi dalja otvorena pitanja pre pristupanja EU zajedno rešili", poručio je Kurc i dodao da veruje da će pod predsednikom Aleksandrom Vučićem biti moguće postići dalji važan napredak.

Kurc očekuje da će se nadležne institucije pobrinuti da se brzo rasvetli atentat na Olivera Ivanovića i odgovorni za taj gnusni zločin privedu pravdi. “Važno je da ovaj atentat, koliko god bio stravičan, ne bude zloupotrebljen za kočenje pozitivnih političkih procesa. Zbog toga apelujem na sve u Beogradu i Prištini da nastave sa dijalogom uz posredovanje EU. To je najbolji put, pre svega za stanovništvo, koje zaslužuje da ima države koje mogu da se posvete pravim problemima, kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, vladavina prava i borba protiv korupcije“, kazao je Kurc.

Austrijski kancelar smatra da je u regionu Zapadnog Balkana Srbija važan akter za stabilnost. „Od značaja u tome je produbljenje regionalne saradnje, ali i posebno dalji napori ka rešenju otvorenih bilateralnih konflikata i savladavanja prošlosti. Srbija je u tome već preduzela važne simbolične korake. Nadam se da će taj put biti nastavljen u celom regionu“, istakao je on.

Stabilnost na Zapadnom Balkanu ujedno je, prema njegovim rečima, i u interesu Austrije, jer će taj region i u budućnosti biti težište spoljne politike te zemlje.

“To je region u našem neposrednom susedstvu, sa kojim smo ljudski, politički, ekonomski i kulturalno veoma tesno povezani. Mi ćemo, takodje, zemljama Zapadnog Balkana pružati dalju odlučnu podršku u reformama i borbi protiv korupcije. Mi ćemo zemljama Zapadnog Balkana pružati dalju odlučnu podršku u reformama i borbi protiv korupcije. Zzelimo da iskoristimo predsedavanje EU u drugoj polovini godine kako bi sa partnerima u Uniji i Zapadnog Balkana postigli pravi napredak. Cilj mora biti da te zemlje budu učvršćene u Evropi“, naglasio je Kurc.

Komentarišući kritike pojedinih medija i opozicije na račun koalicionog partnera Slobodarske stranke (FPO), zbog odnosa sa rukovodstvom Republike Srpske, Kurc, inače lider Narodne partije Austrije (OVP), kaže da je stav austrijske vlade jasan i nepromenjen. „Mi smo privrženi teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Austrija odbija bilo kakve separatističke tendencije“, poručio je on.

Upitan da li bi odnos EU prema Moskvi trebalo da se menja, on je rekao da je Austrija zainteresovana da se ponovo uspostavi normalni odnos EU i Rusije i da postoji normalan dijalog.

Dugoročno gledano, kako je podvukao, u mir u Evropi je moguć samo sa Rusijom, a ne protiv nje, ali, napominje, to ne znači da će EU gledati u stranu kada se krši međunarodno pravo. Na pitanje da li protesti dela javnosti u Austriji zbog nove vlade otežavaju njen rad, Kurc je podsetio da su Austrijanci na proteklim parlamentarnim izborima jasno glasali za promene, te da vladu treba ceniti po delima.

b92.net
Foto: Twitter/Cafe.ba, Twiter/Turizam Kraljevo, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter