Izvor:
19.07.2016 u 03:22
0

VUČIĆ PORUČUJE: Srbija spremno pred vratima EU 2020.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da Srbija 2019-20. treba da okonča sve pregovore i tad članice EU treba političkom odlukom da se izjasne o otvaranju vrata Srbiji.

Vučić je naveo da je otvaranje poglavlja 23 i 24 "dobra vest za građane Srbije i ljudi u Srbiji treba da razumeju da kad govorimo o evropskom putu reč je o tome da imamo političku stabilnost, da nam je jasan strateški put i sve što radimo s Evropom i Svetskom bankom treba da doprinese rastu Srbije i njenoj modernizaciji".

"Mislim da smo u tome i uspeli, jer ako danas 18. jula imate suficit u budžetu u toku jedne godine, onda se moramo složiti da je to ne samo u Srbiji, već i na Balkanu redak slučaj, kao i u Evropi, pošto su samo Nemačka, Estonija i recimo Luksemburg u istom položaju", rekao je Vučić.

To pokazuje da je Srbija disciplinom, odgovornošću i drugačijim pristupom uspela da napravi mnogo bolje rezultate negó u prošlosti, rekao je premijer.

Vučić je rekao da za uspeh Srbije na putu ka EU zahvaljuje ministrima u svojoj vladi, kao i evropskim zvaničnicima Miroslavu Lajčaku, Johanesu Hanu, Federiki Mogerini, "našim holandskim prijateljima".

"Zahvaljujem i našim američkim prijateljima koji su nam i danas pomogli", rekao je Vučić.

Srpski premijer je naveo da je američki državni sekretar Džon Keri na ministarskom zasedanju danas u Briselu "predstavnicima svih 28 EU zemalja jasno i nedvosmisleno predočio da SAD podržavaju evropski put Srbije".

"Hoću ljudima u Srbiji da se zahvalim na njihovom strpljenju, njihovoj podršci i na tome što, a to nije svojstveno nama Srbima, umeli da pokažu više vere, snage i uverenja, pa zato imamo rezultate i zato Srbija i jeste na dobrom putu", kazao je premijer.

"U političkom smislu smo zadržali naše političke stavove i odbranili nacionalno i državnodostojanstvo i ni sa kim nismo bili ni u kakvom sukobu", rekao je on.

Vučić je rekao da sad, po otvaranju ključnih poglavlja vezanih za vladavinu prava, sledi težak posao od više godina, ali je primetio da će se ubrzo otvarati i nova poglavlja, kako je to najavio i evropski komesar Johanes Han.

Srpski premijer je predočio da će ceo državni aparata i civilni sektor morati da se snažno angažuje na tome kako bi se postigao glavni cilj a to zatvaranje, okončanje pregovora o poglavljima u pregovorima o članstvu u EU.

On je stavio do znanja da to znači da Srbija "negde 2019-20. treba da bude pripremljena, a onda je politička odluka u EU hoće li nas primiti u članstvo".

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/Blok vesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter