Izvor:
19.07.2016 u 13:21
0

MANDATAR VUČIĆ JE PONOSAN: „Bili smo dobra vest za Evropu!“

Predsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je u ponedeljak da je Srbija danas u Briselu bila dobra vest za Evropu, gde je glavna tema bila Turska. Vučić je u izjavi RTS rekao da je međuvladina konferencija, na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24, protekla dobro i svečano, i pored određenih neslaganja sa Hrvatskom, na koje su on i evropski komesar Johanes Han odgovorili. On je posebnu zahvalnost izrazio mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijatru, koji je divno govorio o Srbiji, posebno po pitanju otvaranja poglavlja koja se tiču manjinskih prava.

Vučić je preneo da je Sijatro imao samo reči hvale o odnosu Srbije prema mađarskoj manjini, te da se Mađari osećaju kao građani Srbije i nemaju nikakve strahove. Takođe je preneo da su predstavnici Bugarske i Italije posebno lepo govorili o našoj zemlji na međuvladinoj konferenciji.

Mandatar je istakao da Srbija sada mora da radi još snažnije i brže, te ukazao na uspehe sprovedenih reformi. Kako on kaže, samo nekolicina zemalja u EU, kao što su Nemačka, Estonija i Luksemburg imaju suficit, a Srbija se može uvrstiti među njih.

Spadamo u mali broj zemalja koj imaju dobro stanje u fiskalu, i imamo najveći rast u regionu. Da bismo zadržali to važno je nastaviti sa reformama – poručio je Vučić.

On je podvukao da, ako sačuvamo političku i regionalnu stabilnost ne strahuje za Srbiju, koja će relativno brzo pristizati članice EU koje su po bogatstvu i životnom standardu ispred nas.

Kada je reč o hrvatskom zahtevu da Srbija izmeni zakon o univerzalnoj jurisdikciji on je izrazio nadu da takva pitanja dve zemlje mogu uvek rešavati u bilateralnim razgovorima, te da je za taj stav dobio podršku mnogih drugih. S tim u vezi se zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, bez čije podrške danas ne bi bili ovako, kako je rekao, počastvovani.

Vučić je, govoreći o otvaranju poglavlja, kazao da imamo puno toga da menjamo po pitanju vladavine prava, prava manjina, reforme pravosuđa, kako bi bilo efikasnije, te da ljudi osete da su slobodni.

Tanjug
Foto: Twitter/brzotacnojasno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter