Izvor:
11.02.2018 u 21:59
0

ALEKSANDAR VUČIĆ: Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost! (FOTO)

Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put sa kardinalom Bozanićem.

Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će u Zagrebu razgovarati o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, te unapređenju ekonomskih odnosa.

Mir i stabilnost je mora ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan, poručio je predsednik Srbije uoči zvanične posete Zagrebu, koja je usijala atmosferu u Hrvatskoj do neuobičajenih razmera.

– Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskopj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već u interesu Srbije i njenih građana – naglasio je.

Istakao je da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti.

Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.

– Moj posao je snažna Srbija, a snažna Srbija ima dobre odnose sa susedima i napredsak ekonomije. Srbija će biti sve snažnija. Nikome zbog toga ne želim da se pravdam – rekao je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put sa kardinalom Bozanićem.

Vučić: Verujem u dobre namere Kolinde Grabar Kitarović

Vučić izjavio je danas da veruje u dobru nameru Kolinde Grabar Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbediti dalji razvoj.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o atrmosferi koja je stvorena u Zagrebu pred njegovu posetu upred sutrašnju posetu Hrvatskoj, uključujući pozive da roletne budu spuštrene, te proteste koji se najavljuju, rekao da kada se spuštaju roletne ne može dobro da se vidi, kao što kada se lupa u šerpe – ne možete dobro da čujete.

– Idem da vidim sve što treba da vidim i da čujem šta treba – rekao je Vučić i istakao da veruje u dobre namere hrvatske predsednice.

Dodao je da očekuje da će tamo biti i raznih stvari, trikova, da mu govore uvredljive reči i šalju takve poruke…

– Ne sumnjam, da će toga biti – rekao je Vucicć, ali i naveo da je u srpsko-hrvatskim odnosima reč o dugačkom procesu, gde će svi morati da razumeju da ne možemo jedni bez drugih.

Ali, neću dozvoliti nikome da unižava Srbiju.

– Taj film nećete da gledate – dodao je predsednik Srbije i podsetio na događanja u Srebrenici, navodeći da ni tada kada mu je bio život ugrožen nije saginjao glavu.

– Rekao sam sebi ''nemaš pravo da saginješ glavu, predstavljaš Srbiju i na to nemaš pravo'' – dodao je.

Kako je dodao, ako neko misli da ga vređa, neka to i čini, obraz ne može da mu ukalja na taj način, jer obraz samo sam sebi čovek može da ukalja.

Upitan da li postoji mogućnost da tema razgovora bude i ratna odšteta jer na njoj i dalje insistira hrvatski premijer Andrej Plenković, Vučić je istakao da za našu stranu nema tabu tema, te da će Plenković u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.

– Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem sa otvaranjem bilo koje teme – rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li misli da je ikakav dogovor moguć u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je reč o atmosferi u Zagrebu, jer u Beogradu, takve atmosfere nije bilo kada je predsednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju.

Kako je rekao, tada nije bilo problema sa zastavicama i to nikome nije bilo važno, dodajući da je Grabar Kitarović bila "velika zvezda" inauguracionog prijema i da nama to nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naše komšije dobro osećaju i donose poruku prijateljstva i mira.

Na ono što se objavljuje po lokalnim televizijama u Hrvatskoj prethotnih dana, kaže da na to može samo da slegne ramenima i "gura dalje".

– Ono što sam rekao to i mislim – da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga – rekao je Vučić.

On je podvukao da, "na žalost onih koji govore da je Vučić populista", on nijedan rezultat nije ostvario na populističkim merama, već naprotiv, najtežim mogućim.

Bez demagogije i populizma, kaže, tražio je i radio na tome da se sprovedu ekonomske reforme i uradi nešto za zemlju i uspevao u tome, te da ni danas nije vreme da ružnim izjavama stiče političke poene u Srbiji.

– Ovi ljudi neće ćuti nijednu ružnu reč, jer mir i stabilnost moraju da budu naša poruka – naznačio je predsednik Srbije.

Kako je poručio, Srbija neće biti slabija da bi neki drugi bili zadovoljniji, niti lošije mesto za život, da bi neki drugi bili srećniji i sebe smatrali uspešnijim.

Srbija će biti ekonomski jača, politički moćnija, i gradiće prijateljstva.

– I zbog toga ne mislim da se nekome izvinjavam i pravdam – zaključio je Vučić.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva, Youtube/Printscreen, Twitter/BOKiNFO

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter