Izvor:
16.02.2018 u 00:24
0

GRABAR KITAROVIĆ: Razgovarala sam s „evropskim Vučićem“! (foto)

Nisu važne reči, važna su dela. Postigli smo napredak, zaista smo postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti, ističe Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je, osvrćući se na minuli sastanak s predsednikom Srbije, da je razgovarala s „evropskim Vučićem“, te da njegovo izvinjenje za govore iz ratnih godina nije ni očekivala!

– Vučić s kojim sam razgovarala je evropski Vučić, apsolutno i definitivno. Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, za prava koja oni traže već decenijama. Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja rešiti preko noći ili u sledećih nedelju ili mesec dana. Ono što moramo pokazati jeste da mi nismo neka parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu – kazala je Grabar Kitarović i dodala:

– I nisam očekivala nikakva izvinjenja, jer su ona lične stvari i ja ih neću komentarisati. Izvinjenje može svako izreći u bilo kojem trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne reči, važna su dela. Ono što je meni bitnije jeste da smo postigli napredak, da smo doista postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti, iz Domovinskog rata, ali i da se usredsredimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa.

Šefica Hrvatske je dodala i kako su „postojala izvinjenja u prošlosti, ali koja nisu ničim rezultirala“. Odgovarajući na pitanje zašto je baš sada odlučila da pozove Vučića u Zagreb, ona je rekla da je „morala zaustaviti spiralu verbalnog nasilja“, odbacujući pritom tvrdnje da je do minulog susreta došlo nakon pritisaka međunarodne zajednice. Takođe, Grabar Kitarović je najavila da će za nekoliko meseci doći u posetu Srbiji.

Vučićeva poseta Zagrebu i razgovori s tamošnjim najvišim zvaničnicima te države pozdravljeni su i iz EU. Naime, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je ta poseta veoma važan korak i za Srbiju i za Hrvatsku, posebno što je na najvišem državnom nivou.

– To nije dobro samo zbog EU, dobro je za ove dve zemlje da imaju dobre međusobne odnose. Važno je da je dijalog nastavljen i da daje rezultate – kazao je Fabrici.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter