Izvor:
21.07.2016 u 16:44
0

DEVENPORT: Odnosi sa Rusijom da ne miniraju integracije Srbije

Evropska unija od svih kandidata za članstvo očekuje postepeno usklađivanje spoljne politike sa zajedničkom evropskom, i nije neuobičajeno da, poput Srbije, pojedine članice imaju specifične odnose sa Rusijom, ali ti odnosi ne bi trebalo da miniraju evropske integracije, izjavio je šef delgacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je u intervjuu nedeljniku Nin, a kada je reč o tome koliko su odnosi Beograda i Moskve u skladu sa novom Strategijom bezbednosti i spoljne politike Evropske unije, istakao da Srbija i EU imaju zajedničko upravo to da ne žele konflikt.

EU od svih kandidata za članstvo očekuje da postepeno usklađuju svoju spoljnu politiku sa zajedničkom evropskom, i to nije samo u vezi sa Rusijom, već uopšte. EU ima razumevanje za specifične odnose Srbije i Ruske Federacije. Specifične odnose sa Rusijom imaju i neke druge zemlje članice Unije, nije to neuobičajeno – rekao je Devenport.

On je, međutim, naglasio da odnosi sa Rusijom ne bi trebalo da se razvijaju na način koji bi minirao evropske integracije.

Na pitanje da li Srbija može, u nekom trenutku, da očekuje zahtev iz Brisela da uvede sankcije Rusiji, Devenport je odgovorio da je cilj politike sankcija prema toj zemlji poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih obaveza, uključujući punu primenu Minskog sporazuma.

Politika EU nije da se od Srbije traži primena ovih sankcija, za sada, ali, kao što sam rekao, očekujemo da svaka zemlja kandidata, do trenutka pristupanja Uniji, potpuno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. Na Srbiji je da definiše svoje strateške prioritete, i na bazi toga svoju spoljnu politiku u budućnosti – rekao je Devenport.

Kada je reč o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, Devenport je dodao da sledeći koraci zavise od Evropske komisije i stava zemalja članica, ali da je EK već dala mišljenje o poglavlju pet (javne nabavke), dok srpska vlada intezivno radi na poglavljima 10, 25 i 26 (informatičko društvo, nauka, prosveta, kultura).

Upitan da li postoji opasnost da Hrvatska i ubuduće koristi bilateralne probleme za ucenjivanje Srbije u pregovorima sa EU, Devenport je odgovorio da je stav Evropske komisije i Evropske unije u celini da bilateralna pitanja ne treba da budu deo pregovora.

Ipak, kako je dodao, proširenje EU je proces koji mora da uživa podršku svih država članica i da se odluke o širenju donose konsenzusom, zbog čega je važno da svaka članica bude zadovoljna koracima koji se preduzimaju u tom procesu.

Za otvaranje svakog poglavlja biće potrebna saglasnost svih zemalja članica, koje će ocenjivati i primenu akcionih planova. Što se tiče Hrvatske i Srbije, vrlo je dobro što je došlo do bilateralnih kontakata na najvišem nivou i do dogovora da se inteziviraju napori obe strane na rešavanju svih otvorenih pitanja – rekao je Devenport.

Govoreći o istrazi Evropske komisije u vezi sa navodnim dampingom cena u Železari Smederevo, Devenport je ocenio da se nepotrebno podigla velika prašina, jer istraga ne obuhvata samo Srbiju, već i Ukrajinu, Brazil, Rusiju i Iran.

Ne želeći da prejudicira rezultat, Devenport je ocenio da je to proces koji će trajati izvesno vreme i da treba sačekati šta će Evropska komisija utvrditi.

Tanjug
Foto: Printscreen/YouTube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter