Izvor:
22.07.2016 u 18:06
0

DITMAN: Otvaranje poglavlja početak duboke transformacije

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman ocenjuje da otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 između Evropske unije i Srbije predstavlja samo početak procesa duboke transformacije u toj oblasti.

Mnogo je izazova pred nama i upravo zbog toga oni moraju da budu rešavani na vreme. Za Srbiju je ključno da nastavi proces reformi i njen krajnji cilj bi trebalo da bude zatvaranje pregovaračkih poglavlja i puno članstvo u EU. Nemačka će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu kao pouzdan i iskren partner – rekao je Ditman za portal "Juropian Vestern Balkans".

On je dodao da je Nemačka "snažno podržala" otvaranje tih poglavlja i istakao da je Srbija ispunila preduslove za njihovo otvaranje.

Na opasku da su nakon posete pojedinih nemačkih zvaničnika Srbiji mnogi stekli utisak da Nemačka ne priznaje značaj problema kao što su povećanje vladavine prava i medijskih i političkih sloboda, Ditman je odgovorio da ne deli taj utisak.

Naprotiv, mi pridajemo najveći značaj pitanjima vladavine zakona. Oni su srž procesa transformacije – rekao je Ditman.

Poslednji izveštaj EU, kako je naveo, ukazuje na značajne nedostatke u oblastima, kojima se bave poglavlja 23 i 24.

– Nemačka podržava reforme u tim oblastima i prepoznaje ogromne izazove koji predstoje. Upravo smo zbog toga želeli da se prvo otvore ova poglavlja i da se prvo reše ovi problem – rekao je Ditman.

On je istovremeno ukazao da je Akcioni plan, koji je obezbedila Vlada Srbije, dobra osnova da bi se to postiglo.

Važno je sada nastaviti političke, ekonomske i društvene reforme, od čega na kraju korist imaju srpski državljani, a ne Brisel. Ove reforme neće biti lake, ali će na duže staze poboljšati uslove za život i rad u Srbiji – istakao je Ditman.

Na pitanje da li smatra da bi sukob između Srbije i Hrvatstke oko otvaranja pregovaračkog poglavlja 23 trebalo da bude rešavan bilateralno ili putem evropskih institucija, on je odgovorio da treba razlikovati bilateralne sporove i one koji se tiču zajedničkih tekovina EU.

Prvi bi trebalo da budu rešavani bilateralno i nisu povezani sa pregovorima o pristupanju EU, dok drugi imaju značajan uticaj na pregovarački proces – rekao je Ditman.

Za Nemačku je, kako je naglasio, veoma važna uspešna saradnja u regionu i njegov napredak na putu ka EU.

Podsetivši da su nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar spoljnih poslova te zemlje Frank Valter Štajnmajer pokrenuli pre tri godine godišnju konferenciju zemalja Zapadnog Balkana, takozvani "Berlinski proces", Ditman je ocenio da je ona doprinela ostvarivanju značajnog napretka u regionalnim ekonomskim i kulturnim odnosima.

Nemački ambasador smatra da su konferencije poput Berlinskog procesa naročito važne zbog "burne novije istorije" zemalja Zapadnog Balkana.

Povezivanje mladih i okupljanje za jednim konferencijskim stolom različitih ministara zemalja Zapadnog Balkana važan je korak u suočavaju tih zemalja sa svojom prošlošću i kreiranju zajedničke budućnosti – ocenio je Ditman.

Na pitanje da li misli da sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, koju EU zahteva od Srbije kroz pregovaračko poglavlje 35, nužno podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili su moguća druga rešenja, Ditman je odgovorio da Beograd i Priština imaju još mnogo problema koje treba da reše.

– To je razlog zbog kojeg je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i njen tim nastavljaju da olakšavaju proces dijaloga. To je ključni preduslov pre pridruživanja Srbije EU, jer ne možemo da prihvatimo da unesemo regionalni sukob u EU – poručio je Ditman.

Proces normalizacije, kako je dodao, od ključne je važnosti kako bi stanovnici Srbije i Kosova poboljšali uslove za život.

Iz tog razloga, naglasio je Ditman, pregovaračkim okvirom EU je jasno stavljeno do znanja da proces pristupanja EU i proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine moraju da se vrše paralelno.

Na kraju tih paralelnih procesa i pre pristupanja Srbije EU, potrebno je da postoji pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa – poručio je Ditman.

Tanjug
Foto: Twitter/Dnevni list Danas

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter