Izvor:
21.04.2018 u 13:39
0

BRNABIĆ PORUČUJE: Nasilje nad decom zaslužuje najstrožu kaznu!

Nasilje i zločin nad decom zaslužuju najstrožu kaznu, navela je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u odgovoru na otvoreno pismo direktora Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, povodom inicijative da se u krivični zakon uvede doživotni zatvor za ubice dece.

– Kao predsednica Vlade imam odgovornost i u isto vreme osećam potrebu da odgovorim na Vaše pismo. Verujem da ovakva vrsta zločina zaslužuje apsolutno najstrožu kaznu i za mene tu nema nikakve dileme.

Najoštrije i bez ikakve zadrške osuđujem nasilje, a posebno nasilje nad decom. Dužnost i obaveza svih institucija je da osiguraju da ubice dece, nasilnici i silovatelji budu najstrože kažnjeni", istakla je premijerka u odgovou, a prenosi "Blic".

Ona je poručila da je država odlučna i da je Ministarstvo pravde angažovano na ovome.

– Svesna sam da proces traje duže nego što ste očekivali, ali samo iz jednog razloga: da dobijemo dobar zakon, koji kada bude usvojen, neće biti osporavan. Važno je da bude jasan i primenljiv od prvog dana njegovog važenja. Takvo rešenje će omogućiti da počinioci ovakvih zločina najstrože budu kažnjeni, bez izuzetka – navela je Brnabić.

Ona je takođe izrazila poštovanje zbog snage i istrajnosti Igora Jurića u borbi da zaštiti drugu decu koja su potencijalne žrtve nasilja, uprkos ličnoj tragediji koju je doživeo.

– Vaše ponašanje vredno je poštovanja jer u sebi nalazite snagu da pomognete deci, roditeljima i široj zajednici.

Ja Vam obećavam da ću kao predsendica Vlade Srbije nastaviti da radim na podizanju svesti da kao društvo odlučno stanemo protiv bilo kog oblika nasilja, svaki put", istakla je Brnabić u pismu Juriću.

Igor Jurić, pokretač inicijative da se u krivični zakon uvede doživotni zator za ubice dece, uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i predsednici skupštine Maji Gojković sa molbom da svojim autoritetom učine da se ta inicijativa nađe pred poslanicima, objavio je ranije "Blic".

– Obraćam vam se lično, verujući da snagom autoriteta možete učiniti ono što je 158.560 ljudi svojim potpisom zatražilo pre šest meseci putem građanske inicijative – uvođenje kazne dožitovnog zatvora za ubice dece – navodi se u pismu.

Igor Jurić, iz Subotice, čija 15-godišnja kćerka Tijana je ubijena u julu 2014. godine, osnovao je Fondaciju "Tijana Jurić" sa ciljem da se poboljsa bezbednost dece i sačuva uspomena na Tijanu. Kao rezultat, u julu naredne godine izmenjen je Zakon o policiji, nazvan "Tijanin zakon".

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter