Izvor:
26.04.2018 u 14:42
0

Kosovski problem: Ova evropska zemlja preti svakome ko stane uz Srbiju!

Zemlje koje su priznale lažnu državu Kosovo, ali preispituju taj svoj stav, suočiće se sa protestom Francuske ukoliko preseku da povuku odluku.

Šef diplomatije Ivica Dačić juče je otkrio da ima informacije da jedna stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i uticajna članica Evropske unije namerava da uputi protest svakoj državi koja ubuduće povuče priznavanje Kosova, ali nije otkrio o kojoj je zemlji reč.

– Predstavnik te zemlje rekao je našoj misiji u Njujorku da je iritantan pristup Srbije da neke zemlje povuku priznavanje Kosova, da se to kosi sa njihovim stavom i da je to pitanje rešeno.

Dačić se potom zapitao:

– Ne očekuje li se od Srbije valjda da radimo protiv sebe? Kakve veze oni imaju sa tim ko će priznati, a ko neće. Pa kako se ne kosi sa interesima drugih kada neka zemlja priznaje Kosovo?

Među stalnim članicama Saveta bezbednosti iz EU su Francuska i Velika Britanija, a priznavanje Kosova do sada su povukli Gvineja Bisao, Surinam i Burundi.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da, ukoliko je Francuska zemlja o kojoj je govorio Dačić, da to ne treba da čudi jer Pariz želi da zadovolji Ameriku sa kojom "igra svadbeni tango":

– Amerika je sa Francuskom uspostavila specijalne odnose, a naše istorijsko prijateljstvo sa Francuskom je bilo kratkotrajno i ona nije bila baš nesebična u pomoći koju nam je pružila kao saveznik.

Jovanović kaže da Francuska danas ima veliki uticaj na afričke frankofonske zemlje poput Senegala, koji je među prvima priznao Kosovo, kao i na Gvineju, Mali, Centralnoafričku Republiku… Kosovo je do sada priznalo 106 zemalja.

Udarac "ispod pojasa" spremna je da nam zada i Velika Britanije. London zvanično traži da se ukinu sednice SB UN o Kosovu ili da budu na nivou zatvorenih konsultacija (izvan očiju javnosti).

Pošto Britanci u avgustu preuzimaju predsedavanje SB UN, velike šanse postoje da sprovedu tu svoju ideju, jer proceduralni predlozi ne mogu da se "saseku" vetom zemalja koje bi bile protiv, u ovom slučaju – Rusije ili Kine.

novosti.rs
Foto: Twitter/EmmanuelMacron, mfa.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter