Izvor:
27.04.2018 u 20:02
0

PREMIJERKA NAJAVILA DA PEČAT ODLAZI U ISTORIJU: Nestaje čuveni srpski problem da vam fali još jedan papir

Projekat "e – Papir" koji se u Srbiji sprovodi dve godine sa ciljem da se popišu i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja je ambiciozan i kompleksan, ocenila je premijerka Ana Brnabić i dodala da će vlada biti uporna u njegovoj implementaciji.

Kako kaže, pojednostavljivanje i digitalizacija administrativnih postupaka štede vreme i novaci privredi i državnoj upravi, na taj se način smanjuje mogućnosti korpucije, ali nsetaje i čuveni srpski problem "fali mi još jedan papir".

– Ovo najviše pomaže malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Velike kompanije imaju svoje velike pravne timove i nemaju te probleme, ali zato su početnici, preduzetnici i mala i srednja preduzeća osetljivi na administraciju i uvek im se traži još jedan papir – rekla je premijerka na otvaranju konferencije "e-Papir – smanjenje administrativnog opterećenja".

Ona je dodala da se na ovaj način daje signal da se zdrava i efikasna ekonomija bazira pre svega na ekonomiji preduzetnika i malih i srednjih preduzeća. Premijerka je istakla i da je proverila kako ide proces ukidanju pečata, te da je "zapanjena otporom javne uprave".

– Ipak, obećavam da ćemo do kraja mandata ove vlade ukinuti pečat – rekla je Brnabić.

Očekivani rezultati projekta "e – Papir" do 2021. godine su uspostavljanje Registra svih administrativnih postupaka, optimizacija 500 najučestalijih i najskupljih postupaka, digitalizacija 100 postupaka za izdavanje dozvola, saglasnosti i drugo, kao i smanjenje administrativnih troškova privrede za minimum 15 odsto (sa trenutnih 3,46 odsto na tri odsto BDP).

Do sada su se u ovaj projekat Vlade Srbije uključile 84 institucije javne uprave na republičkom nivou, a popisano je oko 2.500 administrativnih postupaka, dok su svi postupci jednobrazno opisani i uneti u elektronsku bazu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter