Izvor:
03.05.2018 u 15:04
0

Britanci menjaju sednice SB o Kosovu: Cilje je izbeći ruski veto!

Zvanični London bi mogao da traži da se ukinu sednice o Kosovu, ili da budu zatvorene za javnost.

Suština svih zahteva je da se izvrši pritisak na Srbiju i širu međunarodnu zajednicu da se prihvati teza da je kosovsko pitanje rešeno, smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

Velika Britanija u avgustu preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine Kosovo je smestila pod okrilje Ujedinjenih nacija. Tako se tromesečni izveštaji o radu Unmika i stanju u pokrajini redovno čuju u tom telu. Britanija bi to da proredi…

"Krajnje je vreme da se Savet bezbednosti ređe sastaje ovim povodom. Moramo da se fokusiramo na stvarne pretnje međunarodnom miru i bezbednosti. U tu kategoriju ne spada situacija na Kosovu", rekao je u februaru Metju Rajkroft, tadašnji ambasador Velike Britanije u UN.

Uz ovakve, London bi mogao da ima još jednu želju – da se SB Kosovom i Metohijom ne bavi uopšte ili da to čini iza zatvorenih vrata.

"Ja sam siguran da će nastojati da ukinu te sednice i da se to pretvori u zatvorene konsultacije bez zvaničnih sednica SB o Kosovu. To je moguće da urade na glasanju o proceduralnim stvarima, tu Rusija i Kina ne mogu da stave veto. Mi tu nismo prisutni", ukazuje srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Vladislav Jovanović, bivši ambasador SRJ u UN, kaže da bi tada to pitanje počelo da vene u očima sveta jer ga neće imati stalno pred očima.

Predsedavajućeg SB postavlja dnevni red, predsedava sastancima i nadgleda žarišta. Mogu li iz te pozicije da mimoiđu veto?

"Po onome što povelja kaže, pravo veta se upotrebljava prilikom odlučivanja o suštinskim pitanjima, kod proceduralnih ne može da se koristi. Sada je pitanje da li se jedno par ekselans političko pitanje, koji je proizvod neodobrene vojne akcije protiv SRJ, može prevesti u proceduralno. Tehnički, i najverovatnije da će tu da se lome koplja sa onima koji se ne slažu Rusija i Kina i par nestalnih i ovih drugih koji imaju glasačku većinu", ukazuje Jovanović.

Manje Kosova i Metohije u SB imalo je svoju prethodnicu u britanskom, ali i insistiranju još nekoliko zapadnih zamalja da bude i manje Unmika u pokrajini.

"Suština svih zahteva je da se izvrši pritisak na Srbiju i širu međunarodnu zajednicu da se prihvati teza da je kosovsko pitanje rešeno", napominje bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Pokazuje da je Britanija čvrsta u stavu da u sklopu svojih odnosa sa Rusijom obuhvati Srbiju i pritiskom na Srbiju reši strateške interese, u ovom slučaju je to pitanje KiM, i to ne možemo tretirati kao prijateljski potez", smatra Zoran Milivojević.

Velika Britanija je svakako dosledna u politici prema Srbiji i pitanju KiM. London je Kosovo priznao samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti. Svojevremeno je sponzorisao rezoluciju o Srebrenici, a nedavno napravio i svojevrstan diplomatski presedan i ukorio Surinam zbog povlačenja priznanja Kosova.

rts.rs
Foto: mfa.gov.rs, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter