Izvor:
07.05.2018 u 16:13
0

VUČIĆ:Turska i Srbija-najbolji odnosi u modernoj istoriji!

Odnosi Srbije i Turske najbolji su u modernoj srpskoj istoriji, a u poslednjih 10 godina trgovinska razmena sa tom zemljom je povećana gotovo devet puta, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– U poslednjih 10 godina smo gotovo devet puta povećali trgovinsku razmenu, imamo mnogo više zajedickih poslova i cak 30 puta veći broj investicija. To našim ljudima donosi posao i bolju budućnost – kazao je Vučić i dodao da u poslednje dve godine imamo najveći priliv turskih investicija.

Zahvalan je, ističe, predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu što je investitore više puta nedvosmisleno pozvao da ulažu u Srbiji.

– Imamo sve više turista iz Turske, oni su trenutno na prvom mestu i taj broj će biti sve veći. Turska postaje za nas sve važnija destinacija kao politički i ekonomski partner – kazao je predsednik Srbije.

Kako je napomenuo, on će se potruditi u današnjem razgovoru sa Erdoganom da se izbori za ulazak srpskih kompanija u velike turske trgovinske lance.

– I naši privrednici su me u avionui molili da se izborimo za nase uljare jer nikada nismo posejali više ni uljane repice ni suncokreta, dakle da se izborimo za ulazak naših kompanija u neke od velikih turskih trgovinskih lanaca da bi one rešile sve svoje probleme. Danas ću se za takve stvari potruditi i mislim da je to nešto što znači život za naše građane – kazao je on.

Istakao je da zahvaljujuci Turskoj imamo i imaćemo bolji život u Vladičinom Hanu, Krupnju, Žitoradi, u takvim malim mestima gde su ljudi odlazili trbuhom za kruhom.

– Kao predsednik brojčano malog naroda, imamo veliki ugled ovde. Erdogan ni predsednika Rusije, Putina, nije sačekao na aerodromu i to govori o njegovom odnosu prema našem narodu i zahvalan sam mu na takvom odnosu – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije napomenuo je da smo do sada izvezli 300 tona, ali istakao da još nismo u stanju da ispunimo kvote od 5.000 tona goveđeg mesa godišnje.

– Vidim da su Turci spremni da dovedu neku od klanica. Mi prvo moramo da ispunimo sledeće godine tih 5.000 tona pa ćemo dobiti povecanje na 10.000 tona za 2020. godinu. Tu nema igre, moramo najviše standarde da ispunimo da bismo dobili visoku cenu. To je sve veća zarada za naše ljude, ali moramo da radimo, da imamo ljude koji će se baviti stočarstvom – kazao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je juče u Istanbulu potpisan memorandum o saradnji sa turskom kompanijom "Tašjapi" koja će uraditi tehničke i finansijske predloge za nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji. On je kazao da očekuje da će Srbija od Turske dobiti povoljne kredite.

– Očekujem da od Turske dobijemo povoljne kredite i razgovori o tome će se nastaviti – naglasio je Vučić.

On je dodao da je Ankara, moderan grad koji je pun kranova i koji se i dalje gradi, koji je od 1923. povećao broj stanovnika za 1.000 puta, i podvukao da je Turska "zemlja od koje bismo mogli mnogo toga da naučimo".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter