Izvor:
08.05.2018 u 00:33
0

Vučić: Turska je sila na Balkanu, važno je da imamo dobre odnose!

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Turska najveća sila i najveća zemlja na Balkanu, što ne ostavlja dilemu po pitanju uticaja i težine stavova te zemlje.

"Da li je važno šta Turska misli? Naravno da je važno", rekao je Vučić, a te reči su propraćene aplauzom turskih ministara koji su prisustvoivali zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Srbija kao relativno mala zemlja odlično razume šta je to što i Turska, i Rusija, i SAD i EU i Kina misle, objasnio je Vučić, ali je podvukao da je Turska upravo u regionu:

"Turska je tu, tu je na Balkanu i to je za našu zemlju veoma važno", istakao je.

Pitajući se kako je moguće da neko ne vidi kakav uticaj Turska ima na druge zemlje, Vučić je podsetio da je kod nas sve prisutnija u ekonomskom smislu, te ukazao i na širi kontekst njenog uticaja kod nas i u regionu:

"Za nas je veoma važno da imamo dobre, partnerske odnose sa Turskom i da se sačuva mir i stabilnost", zaključio je predsednik Vučić.

Vučić je poručio u Ankari, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Srbija ne razume "ko je pobedio, a ko izgubio", te da se iz takve bahatosti i osionosti nikada nije rodio pobednički rezultat.

Vučić je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, primetio da je Haradinaj i ranije "držao pridike o tome koliko koga ima"

"Očigledno je stručnjak za pravo, državu, ustavno-ravni poredak. Ccestitam mu na tome. Za nas je važnije da je potpuno jasno da njima ne pada napamet bilo kakve kompromise da prave. Oni misle da je to što su Amerikanci i neki drugi bombardovali Srbiju – njihova velika pobeda i da iz toga treba da izvuku sve što im nije pripadalo. Ja sam uvek govorio da je važno, da se nadam i da se borim da do rešenja dođe, da je to neophodno za budućnost" podvukao je on.

Vučić je kazao da nije dobro ako neko misli da je rešenje u tome da on dobije sve, a da pri tom one sa kojima pregovara ponižava na svaki mogući način.

"Kada Haradinaj priča o Medveđi on zaboravlja da tamo ima manje od 10 odsto Albanaca. Ako na takav način računate ne znam šta bih više rekao", rekao je Vučić.

Primetio je, kaže, da Albancima mogu da kažu "dosta" oni koji to u suštini neće, a koji su učestvovali u stvaranju takozvane nezavisnosti Kosova, a oni koji to hoće, govore to svaki dan i zato su, dodaje, primorani da pregovaraju sa nama.

"Oni misle da je to nužno zlo, što moraju da trpe nekakve Srbe i nekakvu Srbiju. Iz takve bahatosti i osionosti nikada se nije rodio pobednički rezultat i molim ih da tako nastave", poručio je.

tanjug.rs
Foto: twitter/predsednikrs, twitter/trpresidency

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter