Izvor:
08.05.2018 u 20:59
0

IVICA DAČIĆ: Indija, Nepal i Šri Lanka neće menjati stav o KiM!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je na kraju višednevne posete Indiji, Nepalu i Šri Lanki da je najvažnija poruka da te tri zemlje, koje nisu priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, taj stav neće menjati u budućnosti, kao i da će Srbija nastaviti dijalog sa zemljama, koje su priznale Kosovo, da tu odluku povuku.

Dačić je rekao da je Srbija i dalje ima tri "čvrsta glasa" u prilog njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Razgovore sa najvišim zvaničnicima triju zemalja, Dačić je ocenio veoma pozitivnim, te da su to bili razgovori od izuzetnog značaja jer dolaze dugo nakon poslednjih susreta na visokom nivou.

– Na primer, kada je reč o Šri Lanki posle 21 godine se dešava neka poseta na visokom nivou, kada je reč o Indiji posle 10 godine, Nepalu posle sedam godina, a to su sve zemlje sa kojima smo mi zajedno osnovali Pokret nesvrstanih u vreme Jugoslavije – rekao je Dačić.

Istakao je da su to sve zemlje koje su nam naklonjene i prijateljske.

– Ili, kako su u Nepalu govorili da dele odnose sa zemljama na bratske, prijateljske i diplomatske, mi imamo bratske odnose sa svim tim zemljama i zato je veoma važno reći da postoji ogromno pozitivno raspoloženje i svi su dali veliki publicitet mojoj poseti – naglašava šef diplomatije.

Politički gledano, Dačić posete tim državama ocenjuje kao veoma uspešne, te navodi da Srbija nije koristila dovoljno pozitivno nasleđe iz prošlosti i da smo, kako je rekao, prepustili drugoj strani da radi sa našim prijateljima, ne držeći ih u redovnoj komunikaciji i ne informišući ih o onome što se dešava.

– Ovoga puta sigurno nećemo propustiti tu priliku i u planu je da razgovaramo sa svim prijateljskim zemljama, da one zadrže ove stavove, da ne menjaju svoj odnos prema teritorijalnom integritetu Srbije, a nastavićemo i rad sa zemljama od kojih očekujemo da povuku priznanje Kosova – rekao je Dačić.

Očekuje, kaže, uzvratne posete zvaničnika Indije, Nepala i Šri Lanke.

– Pozvao sam u posetu i ministra spoljnih poslova i premijera Šri Lanke, a takođe premijera i ministra spoljnih poslova Nepala, a indijski potpredsednik će doći u septembru u posetu Srbiji – navodi Dačić.

Za ekonomske odnose Srbije sa tim zemljama rekao je da bi mogli da budu mnogo, mnogo bolji i istakao da je veoma bitno da se organuzuju biznis konferenciji i da se radi na međusobnom povezivanju privrednih komora.

– Treba da ukinemo vize prema Nepalu i Šri Lanki – rekao je šef diplomatije i naveo da je moguće da se poveća broj stipendija za školovanje studenata u našoj zemlji, ali i da treba tražiti druge modaliteti za saradnju u oblastima kao što su turizam, medicina, ali i vojna industrija.

Dačić je boravio od 2. maja u zvaničnim bilateralnim posetama Indiji, Nepalu i Šri Lanki, tokom kojih je razgovarao sa najvišim zvaničnicima te tri zemlje.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter