Izvor:
15.05.2018 u 14:22
0

VUČIĆ DANAS NA POSLOVNOM FORUMU U DISELDORFU: Sa nemačkim privrednicima o ulaganjima u Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Diseldorfu sa predsednikom vlade Severne Rajne – Vestfalije (NRW) Arminom Lašetom, najavljeno je iz vlade ove najmnogoljudnije nemačke pokrajine sa više od 18 miliona stanovnika.

Predsednik Srbije dolazi u posetu NRW u važnom političkom trenutku, kada se pitanje sudbine Kosova, a time i Srbije, analizira u međunarodnim krugovima, pre svega, među učesnicama zemalja "kvinte", (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) i par dana pred samit lidera zapadnog Balkana, u Sofiji, gde će se ponovo podsetiti na obećanja sa samita iz Soluna pre 15 godina, vezana za integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Vučićev glavni sagovornik biće Lašet, koji je i istovremeno i potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije, na čijem čelu je kancelar Angela Merkel.

Iako važi za skromnog i pomalo defanzivnog političara, Lašet je, kako se kaže u nemačkim političkim krugovima, blizak saradnik kancelara Merkelove.

O njemu se govorilo i da je "džoker" Merkelove za teške slučajeve i njen "verni pratilac", a da li bi jednog dana mogao da bude i njen naslednik na mestu kancelara i šefa CDU, otvoreno je pitanje.

Lašet u NRW vlada zajedno sa liberalima i za njega se kaže da nije zagriženi konzervativac, već umereni političar, spreman za razgovor.

Vučić će se danas sresti sa najmoćnijim ljudima ove važne i ekonomski jake nemačke pokrajine, koja je nekada bila "tvrđava socijaldemokrata", a sada je čvrsto u rukama demohrišćana i Lašeta.

To je pokrajina za koju se nemački političari posebno bore, između ostalog, i zato što iz NRW dolazi svaki peti savezni nemački birač.

Kada je reč o srpsko-nemačkom forumu, odnosno, forumu Srbija-NRW, goste će sutra, kako se očekuje, pozdraviti Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a najavljeno je i učešće predsednika Industrijske i trgovinske komore NRW Tomasa Majera, pokrajinskog ministra privrede Andreasa Pinkvarta, a u privredno-političkom dijalogu sa Vucćićem se biti bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah, kao i drugi gosti.

Vučić će tokom ovo posete, u čijoj organizaciji su posebno angažovani PKS i Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, imati priliku da poseti pokrajinu u kojoj su mnogi Srbi našli "uhlebljenje" i iz koje dolaze najveći nemački investitori u Srbiju.

Iz NRW je kompanija "Henkel" koja u Srbiji ima svoje firme za proizvodnju u oblasti hemijske industrije, u oblasti trgovine je "Metro Cash&Carry", tu je i "Falke grupacije" u oblasti tekstilne industrije, u proizvodnji elektro-opreme je firma "Eaton Electrical Gruop/Moeller Electric", "Xella" u oblasti proizvodnje građevinskog materijala.

Iz NRW su, takođe, i prestižna firma "Dr Oetker" u prehrambenoj industriji, "Quartzwerke" u proizvodnji kvarcnog peska, "Dojče Post DHL", RWE-najveći nemački proizvođač električne energije…

Kada je reč o obimu privredne saradnje između NRW i Srbije, lane je ukupni obim razmene bio blizu 620 miliona evra, pokazuje nemačka statistika, po kojoj saradnja između Srbije i NRW beleži trend rasta.

Vučić će danas biti gost u pokrajini iz čijeg Ministarstva privrede u Diseldorfu se pozitivno ocenjuju dosadašnji privredni odnosi sa Srbijom i ukazaje da će naša zemlja i ubuduće biti veoma interesantna nemačkoj privredi za saradnju.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter