BRNABIĆ: Digitalna agenda za brži napredak zemalja regiona!

 

 

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji da je digitalna agenda nešto što može u kratkom roku da proba da nadoknadi ekonomski zaostatak zemalja regiona za Evropskom unijom.

 Brnabić je otvorila panel "U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema" u okviru Svetskog ekonomskog foruma (SEF) "Strateški dijalog za Zapadni Balkan" u Sofiji na kojem je upravo govorila o digitalnoj transformaciji i razvoju regiona. 

Kako je nakon skupa rekla novinarima, upravo su SEF i Bečki ekonomski forum, koji se u Sofiji održiva sutra, još jedna šansa da se razgovara o tome kako politika i ekonomija utiču za Zapadni Balkan i kako može region može brže da ide ka Evropskoj uniji.

- Digitalna agenda je nešto što je viđeno da može brzo, u kratkom roku da proba da nadoknadi ekonomski zaostatak koje zemlje Zapadnog Balkana imaju za zemljama EU - rekla je Brnabić.

 Kada je reč o romingu, Brnabić je rekla da da je ukidanje cene rominga je jedna od značajninih inicijativa, koju će građani svih zemalja Zapadnog Balkana da prepoznaju kao važnu. Istakla je da će to sigurno ići u dve faze - prvo, ukidanje rominga u okviru regionu, a druga faza ukidanje rominga i regionu i EU. U ovom trenutku, napomenula je, ne postoje vremenske odrednice kako će to ići, ali je istakla da je nama u interesu da sa jednom po jednom zemljom idemo u to sve brže.

- Ta inicijativa je deo Berlinskog procesa, tome smo posvećeni - rekla je premijerka.

 Istakavši značaj infrastrukturnog povezivanja, Brnabić je rekla da se na skupu razgovaralo i o putnom i železničkom povezivanju, da su svi predstavnici međunarodnih finansijskih institucija bili prisutni, te da je ona imala priliku da razgovara sa predsednikom EBRD, Svetske banke, Evropske investicione banke… 

- Mi imamo spremne projekte, znamo šta radimo, koji su u implementaciji, koji su u pripremi za 2019. i 2020. godinu - rekla je premijerka.

 Brnabić je na skupu istakla da digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju društava, kao i da je proces digitalizacije šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja. 

 


- Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih građana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada - navela je Brnabić. 

Premijerka je rekla i da je cilj Srbije da do 2020. godine dostignemo standarde EU i da imamo 100 odsto pokrivenost teritorije tom mrežom. 

 - Digitalizacija nije samo IT - ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja - naglasila je Brnabić i dodala da je IKT sektor jedan od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10 odsto godišnje, te da doprinosi BDP-u oko pet odsto, dok je rast izvoza softvera 20 odsto godišnje. 

 Predsednica Vlade rekla je i da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga, što bi značilo javne usluge u službi građana, a za privredu rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje. 

- Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju - navela je Brnabić. te dodala da Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens, a ona je, kaže, ponosna na te, ali i na druge domaće kompanije i institucije koji su postale svetski poznati IT brendovi. Od oktobra 2016. godine, Brnabić je član grupe "Novi lideri za Evropu" Svetskog ekonomskog foruma koju čine mladi političari i donosioci odluka iz više evropskih zemalja. 

 Kao prvi predstavnik Srbije, Brnabić je predsedavala radnom grupom Svetskog ekonomskog foruma koja je analizirala pitanja migracije i granica, a kao jedini premijer iz regiona, učestvovala je u izradi izveštaja Svetskog ekonomskog foruma "Obnova Evrope" koji je predstavljen na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru ove godine, a u kojem je pripremala deo koji se odnosi na migracije i granice. 

 Predsednica Vlade govoriće sutra na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji, na kojem učestvuju premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.
 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Serbian/PM

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live