Izvor:
18.05.2018 u 18:01
0

Dačić: Odlučno protiv pokušaja prijema Kosova u Savet Evrope!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na ministarskoj sednici Saveta Evrope u Elsinoru, u Danskoj, istakao da će se Srbija najodlučnije suprotstaviti bilo kakvom pokušaju pokretanja procedure za prijem tzv. „Kosova" u Savet Evrope i da angažovanje te organizacije na KiM podržava, ali samo uz statusno neutralni pristup.

"Uvereni smo da su aktivnosti Saveta Evrope značajne za efikasnu zaštitu ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i kulturnog nasleđa. Istovremeno, za nas je jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Organizacije, uz puno poštovanje Rezolucije SB UN 1244. U skladu sa tim, Republika Srbija će se najodlučnije suprotstaviti bilo kakvom pokušaju pokretanja procedure za prijem tzv. „Kosova" u Savet Evrope", rekao je Dačić.

U govoru na 128. ministarskoj sednici Dacicć je rekao da Srbija očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije, uključujući i po pitanju prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

Kazao je da Srbija pozdravlja što je Hrvatska za jedan od prioriteta svog predstojećeg predsedavanja Komitetom ministara izabrala zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i opredeljena je da aktivno doprinese realizaciji tog cilja.

"Srbija pridaje veliki značaj unapređenju i zaštiti prava nacionalnih manjina. Čvrsto smo opredeljeni da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavimo da se angažujemo na tom planu", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija pridaje veliki značaj i primeni preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje torture i nehumanog ili degradirajućeg postupanja (SRT).

Prema njegovim rečima, Srbija očekuje da SRT na odgovarajući način reaguje povodom brutalnog napada na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića 26. marta ove godine, koji je bio izložen torturi i ponižavajućem postupanju od strane policije u Kosovskoj Mitrovici.

Dačić je rekao i da Srbija pridaje veliki značaj zaštiti i unapređenju slobode izražavanja i slobodi medija, koji imaju ključnu ulogu u demokratskim procesima. "Takođe, pridajemo veliki značaj slobodi okupljanja i udruživanja, koje su garantovane ustavom i relevantnim zakonima", naveo je ministar.

On je ukazao da je u Srbiji u proteklom periodu značajna pažnja posvećena omogućavanju veće uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka na svim nivoima.

"Na nacionalnom nivou, preduzeto je niz mera u cilju ispunjavanja preporuka Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koje se odnose na našu zemlju. U tom smislu, osnovan je koordinacioni tim za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka iz izveštaja GREKO", napomenuo je Dačić.

On je naveo i da je Srbija opredeljena za aktivno angažovanje u zaštiti standarda i vrednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima. "Podržavamo zaključke iz Izveštaja generalnog sekretara o potrebi jačanja efikasnosti Evropskog suda za ljudska prava u sprovođenju presuda. Pozdravljamo angažovanje Danske na usvajanju Kopenhaške deklaracije, koju vidimo kao značajno dostignuće danskog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope, od važnosti za buduće funkcionisanje Evropskog suda za ljudska prava", naveo je Dačić.

On je ocenio i da 128. ministarsku sednicu Saveta Evrope vidimo kao odličnu priliku za razmenu mišljenja o najznačajnijim aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima smo suočeni u Evropi i u Organizaciji.

U tom smislu, kaže da ocene generalnog sekretara iz Petog izveštaja o stanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava podstiču na razmišljanje i izazivaju opravdanu zabrinutost.

"Generalni sekretar sa pravom ukazuje na goruće probleme i negativne trendove u mnogim oblastima, od kojih nijedna zemlja nije pošteđena. Upravo zbog toga je zajednički pristup u njihovom rešavanju suštinski važan", smatra Dačić.

Istakao je i da Srbija podržava predloge generalnog sekretara za iznalaženje rešenja za tekuću krizu u Organizaciji, za zajedničko razmatranje ciljeva i uloge Saveta Evrope, sa glavnim ciljem postizanja većeg jedinstva u Evropi.

"U tom kontekstu, zalažemo se za promenu pravila procedure PŠE, kako bi se obezbedilo ravnopravno učešće svih država članica u tom telu, što su naši parlamentarni predstavnici već predložili u okviru nadležnog ad hoc Komiteta Biroa PŠE", rekao je Dačić.

On je čestitam odlazećem predsedavajućem Komitetu ministara Saveta Evrope, ministru inostranih poslova Danske Andersu Samuelsenu, na veoma uspešnom predsedavanju i poželeo uspeh predstojećem predsedavajućem, ministarki inostranih poslova Hrvatske Mariji Pejčinović Burić.

tanjug.rs
Foto: Twitter/SRBDiplomacy, wikipedia, Twitter/crna_gora_me

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter