Vučić: Ko hoće da menja spoljnu politiku Srbije moraće mene da skloni!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon sastanka sa privrednicima u Biznis centru u Bakuu obratio novinarima i poručio da su azerbejdžanske kompanije danas pokazale interes za lokacije ulaganja i najavio važan zadatak za septembar: veliki poslovni forum u Beogradu.

- Ovo su važne vesti za nas. Važno je i to što sam danas sa velikim ponosom otvorio Centar srpskog jezika i kulture u Bakuu i divno je kada uđete u učionice i vidite fotografije svih važnih i značajnih Srba - rekao je predsednik novinarima.

Kako kaže, težnja za napretkom vidljiva je i u oblasti sporta i organizovanju takmičenja.

- Sve smo bolji i bolji na Olimpijskim igrama i očekujem sve bolje rezultate - kaže predsednik, dodajući da ovo zavisi od ulaganja u sport i zainteresovanosti države.

On je istakao da je političko prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana njegovom posetom učvršćeno i po prvi put su otvoreni stvarni vidici kada je ekonomska saradnja u pitanju. Kako kaže nada se međusobnim ulaganjima srpskih i azerbejdžanskih privrednika.

Srbiji je, kako kaže, najzanimljiviji hemijski kompleks.

- Trebaju nam partneri za Petrohemiju, ali nam je važan i dodatni dolazak turista. Sledeće nedelje njihova delegacija dolazi u Beograd, žele da vide lokacije, pa ćemo videti - kaže predsednik.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je, polažući zakletvu za predsednika, istakao i koja je to njegova politika.

- Srbija je izložena pritiscima, ali se nalazi na evropskom putu i to je njena politika. Srbija želi EU, ali i održavanje prijateljstava sa tradicionalnim prijateljima i saveznicima kakve su Rusija i Kina. Ta politika se neće menja ti zbog izjava pojedinih izjava i želje bilo kog političara u Srbiji - kaže Vučić. 

Govoreći o izjavi šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da je Kosovo ključni, ali ne i jedini element za pristupanje Srbije EU, Vučić kaže da smo to znali, sviđalo se to nama ili ne.

- Šta nije tačno rekao? Da su Kosovo i odnosi sa Prištinom prepreka na putu ka EU? Pa, to je tačno. Nisu reforme nikako teže, već kosovsko-metohijski čvor. Ništa sporno nisam video u njegovom govoru - rekao je predsednik.

Predsednik se ponovo osvrnuo na promenu spoljne politike i istakao da je neće biti.

- Ko god želi da menja spoljnu politiku Srbije, prvo mora da promeni mene i većinu u Skupštini Srbije. Nisam lagao i obmanjivao narod, rekao sam mu šta je politika Srbije o kojoj sam razmišljao, promišljao, jer imam iskustva i malo je političkih veterana kao ja. A, onda dođemo u Azerbejdžan, planiramo nove investicije, najlepše hotele i nova radna mesta i bude vam jasno da je to promišljena i mudra politika - kaže Vučić.

On ističe da svako nezadovoljstvo naroda dolazi na njegova leđa, ali da je ova politika jedina moguća za Srbiju i jedina koja donosi rezultate. Interes Srbije je, kaže, najvažnija stvar i onima koji podcenjuju ulogu EU poručuje da je to dobar put.

Politika se, kako kaže, ne donosi i ne menja za dan.

- 2014. smo krenuli u smanjenje plata i penzija i mislili su da sam lud i da sam prevarant koji žele da uzme i bogati se. Nisam se obogatio, plate su danas mnogo veće nego što su bile i biće još veće. Penzioneri će imati veće penzije nego što su je imali. I tu se vide rezultati! Govorio sam vam da će od 2018. do 2022. godine biti zlatno doba Srbije ukoliko sačuvamo mir i stabilnost. Biće novca više nego ikada, ali imamo užasno težak uslov - da sačuvamo mir i stabilnost. Verujem da ćemo uspeti uz pamet, mudrost i trpeljivost građana Srbije - kaže Vučić.

Govoreći o pisanju da će Priština kosovske snage bezbednosti transformiše u vojsku, predsednik kaže da im za to treba glas Srba, što je i po njihovom pravilu tako, te da ne bi bio prvi put da pogaze i svoje propise, međunarodno pravo i da pokazuju kako su silni i jaki. 

- Brinem zbog svega što čine, ali nismo previše uplašeni. Bilo bi dobro da njihovi nalogodavci utiču na njih da se ponašaju ozbiljnije i odgovornije. Rekao sam vam više puta da je Srbija svojim greškama, lošom politikom i nečinjenjem dozvolila brojne teške zločine protiv svog naroda, a ja sam više puta rekao da se takve stvari neće ponoviti.

 

informer.rs
Foto: twitter/MajaEUspox, twitter/ObserverEnergy

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost