Izvor:
28.05.2018 u 17:05
0

AKCIJA PRIŠTINSKIH VLASTI: Haradinaj tvrdi da je put u blizini manastira Visoki Dečani postojao i ranije!

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da u vezi s radovima na gradnji autoputa u blizini srpskog manastira Visoki Dečani ima puno dezinformacija i pozvao međunarodne predstavnike da odu i uvere se da je na tom mestu put postojao i ranije.

– Postoji dezinformacija o radovima na putu kod Dečana. Pozivam diplomate da odemo na lice mesta i uverimo se da je na tom mestu put postojao i ranije, kako bi se izbegli pritisci. Albanci su oduvek živeli u skladu sa manjinskim zajednicama, uz poštovanje verskog i kulturnog nasleđa bez razlike. Vlada Kosova je obavezna da upravlja putevima na celoj teritoriji Kosova – napisao je Haradinaj na društvenoj mreži.

U međuvremenu, pod pritiskom međunarodnih predstavnika, započeti radovi na izgradnji autoputa Dečani-Plav, u Crnoj Gori, zaustavljeni su, a teška mašinerija je juče uklonjena iz zaštićene zone. OEBS je pozdravio zaustavljanje radova i sve strane u ovom sporu pozvao da nađu zajedničko prihvatljivo rešenje u skladu, kako su naveli, "sa kosovskim zakonima i međunarodnim obavezama". Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa tokom jučerašnjeg dana, kosovske vlasti su obustavile nelegalne aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

– Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze – objavila je Eparhija Raško-prizrenska SPC.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije juče, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/haradinajramush

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter