Izvor:
14.08.2016 u 20:29
0

IZUZETNO MOĆAN ČOVEK KOJI DOBRO POZNAJE BALKAN: Šta možemo da očekujemo od BAJDENOVE POSETE?

Poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena dolazi neposredno po formiranju nove vlade u Srbiji, a to je, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić, znak podrške, ne samo toj vladi, već i reformskom kursu i saradnji između dve zemlje.

Za Srbiju je ova poseta veoma značajna. Ukazuje da SAD pridaju visok značaj odnosima za Srbijom i to je nastavak jednog kontinuiranog dijaloga koji traje između naše dve zemlje – rekao je Simić Tanjugu.

On je ukazao da ima mnogo potencijalnih tema, koje mogu biti na stolu, ali da se izdvajaju one vezane za Kosovo. Simić ocenjuje da će Bajden najverovatnije nastojati da "pritisne" albansku stranu u cilju deblokiranja Briselskog sporazuma, tačnije – da Priština krene da realizuje dogovoreno. Poznato je, dodaje on, da SAD smatraju Kosovo svojim velikim uspehom i Bajden će nastojati da kao medijator deluje pozitivno na stabilizaciju prilika u u pokrajini koju SAD smatraju državom. Simić kaže da je moguće da će biti i neprijatnih pitanja, ali da ne očekuje pitanje o priznavanju Kosova, već pre – rešavanje slučaja Bitići, na čemu se, primećuje, radi. Ipak, misli da će preovladavati konstruktivna pitanja.

Interes SAD u našem regionu su mir i stabilnost regiona i njegova evropska perspektiva, podseća on i naglašava da su upravo SAD značajno doprinele nedavnom otvaranju poglavlja 23 i 24, te da će Bajden svakako podržati i ohrabriti naš evropski put.

Srbija unazad nekoliko godina igra, nepodeljeno je mišljenje, važnu, konstruktivnu ulogu u stabilizaciji regiona i prevladavanju ratnog nasleđa i ona zaista u tome pređnači. To se ceni sa američke strane – kazao je Simić.

Dodao je da Amerika ceni i to što je Srbija prihvatila i dva zatvorenika iz Gvantanama, kao i dobar odnos prema migantima. Simić je posebno istakao da će Bajdenova poseta ohrabriti i američke investitore.

Uvek kada dolazi visoki američki zvaničnik, to ohrabruje američke investitore. Treba istaći da su SAD veliki investiori u našu privredu..U poslednjih 15 godina reč je o milijardama dolara koje su došle, ali svakako još postoji slobodan prostor za angažovanje američkog kapitala i u tom smislu će poseta imati značaj – rekao je on i dodao da veruje da će razgovori između državnog vrha Srbije i potpredsednika SAD proteći u prijateljskom tonu.

Politički analitičar Dušan Janjić takođe smatra da će tokom Bajdenove posete biti ponovljena podrška američke administracije premijeru Aleksandru Vučiću i evropskom putu Srbije. Janjić, međutim, ukazuje da će sva ostala otvorena pitanja biti "manje ugodna", sa stanovišta da se potpredsedniku SAD mora objasniti šta je urađeno i zašto nešto nije urađeno do sada kada je reč o Kosovu, slučaju Bitići, paljenju ambasade…

To je važna poseta, poseta u kojoj će administracija i dalje isticati podršku Vučiću i Srbiji i njenom putu ka EU. Ali, biće to i neugodna poseta, mada to ne bi trebalo da nas navede na pogrešan zaključak da će Amerika promeniti odnos podrške i prema Vučiću i prema Srbiji – rekao je Janjić za Tanjug.

Dve vruće teme za Beograd su, kaže, Kosovo i politika prema BIH, a među neugodnim temama su i rešavanje slučaja Bitići i paljenje američke ambasade.

Bajden sigurno dolazi i da ponovi poruke Hilari Klinton, a to je da je Kosovo nezavršen posao sa stanovišta Amerike – rekao je Janjić.

On takođe smatra da će se od Beograda očekivati da objasni odnos sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, odnosno politiku Srbije prema Bosni i Hercegovini kao celovitoj državi. Između ostalog, može biti reči i o promenjenom odnosu Turske i Amerike, ali i o suzbijanju vehabizma na teritoriji Sandžaka, odnosno Srbije i Kosova, Crne Gore i BIH. Janjić podseća da je Bajdenov uticaj u administraciji Baraka Obame izuzetno jak, kao i da je on jedan od retkih u Vašingtonu koji poznaje prilike na Balkanu.

Smatraju ga izuzetno moćnim čovekom i po poznavanju Balkana i po tome što povezuje dva interesa, interese Vol strita i vojno-industrijskog kompleksa – ocenjuje Janjić.

Tanjug
Foto: Wikipedia, Twitter/Reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter