Izvor:
29.08.2016 u 22:25
0

ZARAŽENA JE HRVATSKA: Virus ZAPADNOG NILA na samo TRIDESETAK KILOMETARA od SRBIJE?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) saopštio je danas da je virusološkom dijagnostikom potvrđeno verovatno postojanje zaraze virusom Zapadnog Nila kod obolele osobe s područja Vukovarsko-sremske županije, koja je hospitalizovana u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Rezultati obrade, kako se navodi, ukazuju na verovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi sigurnosti sprovode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u.

Dodaju kako su u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije isplanirali sprovođenje protivepidemioloških mera dezinsekcije prema epidemiološkoj proceni verovatnog mesta zaraze.

Po podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prenosa na području zemalja EU zabeleženo su 54 osobe obolele od groznice Zapadnog Nila.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka, a pojavljuje se zavisno od sezonske aktivnosti komaraca. Najčešće infekcije prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, sa pretežno blažim simptomima koji su slični gripu.

Tanjug
Foto: Google Maps Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter