Izvor:
18.09.2018 u 13:45
0

IZETBEGOVIĆ KRITIKOVAO VUČIĆA: „Govori da je za mir, a naoružava se“!

Pedsednik SDA i odlazeći predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović kritikovao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "govori da je za mir, a naoružava se".

Izetbegović je, u intervjuu za sarajevski portal Klix, rekao da je Vučić "progledao" nakon silnih grešaka, koje su, kako ističe, Srbi napravili, ali mu zamera što govori o pomirenju sa Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno "prijateljuje i ni jednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku koji, kako kaže, vređa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje".

U govoru u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srbije je, kaže Izetbegović, "hvalio ratne vođe i presuđene ratne zločince", misleći na Miloševića.

Misli takođe i da je Vučić u "procepu" i da pokušava da "jakim rečima zadovolji i smiri radikalni deo srpske javnosti, pre nego povuče neke poteze u odnosu na Kosovu Kosova, koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu".

Očigledno je, kaže, da je došlo vreme za "odlučujuću odluku" o rešavanju pitanja "kosovskog čvora" i da, ako Vučić tu odluku donese, moraće mu se, navodi, priznati da ima hrabrost.

Ali, nije uveren da će Vučić biti spreman na to.

Možda se, smatra Izetbegović, pronađe neko prelazno rešenje koje bi zatim bilo potvrđeno referendumom pred sam prijem Srbije i Kosova u EU.

Izetbegović smatra da "status kvo" umara Srbiju i koči njen evropski put, te dodaje da je "teško biti srpski vođa koji je prihvatio realnost, odnosno nezavisnost Kosova".

Govoreći o, kako kaže, eventualnoj razmeni teritorija, odnosno promeni granica unutar Srbije, Izetbegović strahuje da bi to otvorilo apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i saradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smeru.

Uveren je da ni jedno, ni drugo nije moguće ostvariti, ali može da izazove duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/sda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter