Izvor:
18.10.2018 u 11:36
0

Neverovatan apel bošnjačkih organizacija: „Zabraniti dela Njegoša i Kiša“!

Više bošnjačkih organizacija uputilo je apel ministarstvima prosvete i kulture Crne Gore da "u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima", pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz školskih programa dve knjige – "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

Kako navodi crnogorski portal CDM, to traže Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalono veće savet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija, a isti zahtev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

U obrazloženju zahteva se kaže da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”, prenosi crnogorski CDM.

Kako navodi crnogorski portal, oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, da su svojim delima, odnosno “mržnjom prema islamu i muslimanima”, stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na teritoriji bivše SFRJ.

"Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinela da država Bosna i Hercegovina postane mesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. veka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projecirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima”, navodi se u obrazloženju, u kome se tvrdi i da su pomenuta dela i rasistička.

Autori inicijative porede dela Njegoša i Kiša sa delima Adolfa Hitlera i protive se da bilo koja nagrada nosi ime Njegoša i Kiša.

"U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. ''Njegoševoj nagradi'' i na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih", ističu bošnjačke organizacije.

One Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, pre nego što se obrate institucijama Evropske unije, Ujedinjenih nacija, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

U crnogorskom Ministarstvu prosvete odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program.

"Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, saopštila je portparolka tog resora Milica Lekić.

tanjug.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter