Izvor:
09.09.2016 u 16:47
0

OZBILJNO UPOZORENJE IZ HRVATSKE: Region gori, a HDZ i SDP dodatno dolivaju ulje na vatru!

Lider koalicije "Most" Božo Petrov izjavio je danas da mu je neobjašnjivo što se HDZ i SDP izjavama u vezi Srbije igraju vatrom, dodajući da su odnosi Hrvatske sa Srbijom trenutno sve drugo nego dobri.

– Očigledno je HDZ-u i SDP-u svejedno šta se dogodilo pre 25 godina i što je region veoma zapaljiv. Tenzije neće doprineti stabilnosti i bezbednosti u zemlji, posebno ne ekonomskom razvoju – poručio je Petrov u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Petrov je istakao da je neophodno imati jasan stav, ali da nije potrebno da se on iznosi s mržnjom.

Prema njegovim rečima, zakon o univerzalnoj jurisdikciji u Srbiji nije dobar i ne može biti prihvaćen, ali se to, kako konstatuje, može reći bez da se zemlja vređa.

Istovremeno podseća da i Srbija koristi sličnu retoriku kako bi skupljala političke poene.

– Srbija mora, ako želi biti partner EU, znati šta su pravila, obaveze i odgovornost. Razgovorima se uvek može pronaći rešenje – uveren je Petrov.

On je optužio HDZ i SDP da su namerno stvorile podele u nacionaliste i komuniste u zemlji, kako bi mobilisale svoje birače.

– Ideologija se koristi samo iz izborno-taktičkih razloga. Partije nisu svesne šta čine i sada imamo stvarni razdor. Verujem da postoje važnija pitanja od onog na čijoj strani se borio nečiji deda 1945. Pogled na svet je važan – ali ne tako bitan kao ekonomski razvoj – ističe lider "Mosta".

Govoreći o zahtevima koalicije "Most" za moguću saradnju u vlasti, on je istakao da zahteva ispunjavanje obećanja koje su HDZ i SDP dale pre 20 godina.

– Zahtevamo da obećanjima, koje su dve stranke dale pre dve decenije, slede dela. Još pre nego što bude formirana vlada moraju biti usvojena sedam zakona. Izborni zakon mora biti promenjen. Zahtevamo da se tri, a ne kao do sada, samo jednom kandidatu, može dati glas prednosti. Takođe na izbore ne smeju izaći oni koji imaju konflikt interesa ili su osuđivani. To je samo jedna desetina od onoga što su te dve partije obećale svojim glasačima pre 20 godina – podvukao je Petrov.

Posle konstituisanja parlamenta trebalo bi usvojiti te izmene, a stranka koja bude prihvatila te zakone imaće podršku "Mosta" za formiranje vlade i izbor premijera.

Upitan da li želi postati premijer Petrov je podsetio da "Most" nikada nije tražio određene pozicije.

– Mi smo postavili vođu liste, što sam ja, i to jedino jer smatramo da moramo imati sopstvenog kandidata. Takođe ne vidim zašto bi jedan gospodin Milanović ili Pelnković bili bolji kandidati od mene – naglasio je Petrov.

On je kazao da, ako žele da deluju u interesu građana, ne vidi problem da HDZ i SDP prihvate uslove "Mosta".

Tanjug
Foto:Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter