Izvor:
16.11.2018 u 10:40
0

CRNA GORA VRAĆA REGRUTE: Dve grupe od po 50 mladića i devojaka služiće dobrovoljno vojni rok!

Vojska Crne gore, najmlađe članice NATO-a, od 2006. nije imala klasične regrute, ukinut je vojni rok i odbrambeni koncept zasniva se na profesionalnim formacijama u skladu s potrebama i ekonomskim mogućnostima zemlje, ali će se to romeniti 2019.

Dve grupe od po 50 mladića i devojaka služiće dobrovoljno vojni rok.

"Radujem se konačnoj realizaciji programa osposobljavanja mladih ljudi. Mi smo imali jednu pauzu, možda i predugačku u obučavanju da u slučaju potrebe stanu na branik otadžbine i brane Crnu Goru", kaže komandant Centra za obuku VCG, potpukovnik Igor Knežević.
Direktor za ljudske resurse Ministarstva odbrane, Mihailo Volkov, kaže da se će ta priča biti zaokružena ovih dana i da će se do detalja znati kako će to izgledati.

"Krajem godine ili početkom iduće, izaći će javni oglas gde ćemo pozvati mladiće i devojke od 18 do 25 godina da se prijave", najavio je Volkov.

Istraživanje Atlanskog saveza iz 2016. godine pokazalo je da bi čak 55 odsto ispitanika dobrovoljno služilo vojni rok u trajanju od tri meseca, dok je 61 odsto ispitanika smatralo da vojni rok u Crnoj Gori nije ni trebalo ukinuti.

Kakvu korist svaki pojedinac može imati ako se odluči na služenje vojnog roka, Volkov kaže:

"Mladić ili devojka koji uđu u kasarnu, na kraju biti isti. Očekujemo oštriji pogled, veći stepen samodiscipline, odgovornosti prema sebi i onome ko je pored vas, veću spoznaju sebe u timu, države kojoj služimo".

Vojska Crne Gore ima tri misije koje mora da ispuni.

To su odbrana Crne Gore i njenih građana, učestvovanje u mirovnim misijama i pomoć civilnim institucijama u slucaju vanrednih situacija.

"U toj poslednjoj je veoma važno da imamo organizovanu i osposobljenu grupu ljudi koja je spremna da pomogne kad to bude potrebno", kaže potpukovnik Knežević.

Tromesečna obuka će biti gotovo identična onoj koju sada pohađaju budući profesionalni vojnici.

Nakon odsluženja vojnog roka oni će stupiti u strategijski raspoređenu rezervu i biće na raspolaganju državi u svim vanrednim uslovima.

Imaće takođe prednost pri zapošljavanju u Vojsci Crne Gore.

U Ministarstvu odbrane kažu da, imajući u vidu da je Crna Gora najmlađa članica NATO-a, veličinu vojske i potrebe države, služenje dobrovoljnog vojnog roka je kvalitetan model.

"Ne mogu sada reći da li će u budućnosti i naše društvo razmišljati o uvođenju obaveznog vojnog roka", kaže Volkov, dodajući da je to pitanje koje se, ako dođe na red, tiče ne samo Ministarstva odbrane i Vojske, nego celog društva.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter