Izvor:
02.12.2018 u 16:37
0

U Hramu Hristovog Vaskrsenja juče je održana centralna proslava stogodišnjice Podgoricke skupštine!

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici juče je održana centralna proslava stogodišnjice Podgoricke skupštine, koju je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je apelovao na vlast u Crnoj Gori da prestane da podstiče podele jer, kako je istakao, deklaracijama poput one donesene pre nekoliko dana u crnogorskom parlamentu prizivaju raskol u društvu.

On je upozorio vlast da se na bratoubilaštvu ne može graditi budućnost države, preneli su podgorički mediji.

Komentarišući najave oduzimanja imovine Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, on je rekao da Crkva samo traži da je ostave na miru i narodu.

Mitrolit Amfilohije je istakao da ne razume kako to danas neki Crnogorci mogu da poništavaju odluke od pre 100 godina.

"Poništavati to, i baviti se uopšte time kad je narod u takvom stanju, kada su nam pune narodne kuhinje, zaista je nevjerovatno. Ne razumijem kako neko u Skupštini može podržavati bratoubilaštvo. To je duh krvnih osveta", rekao je mitropolit Amfilohije, čije je obraćanje u više navrata prekidano aplauzima.

Osvrćući se na značaj Podgoričke skupštine, on je naglasio da nije bilo nje, ne bi bilo ni Kraljevine SHS, ni Jugoslavije 1945. godine.

"I kralju Nikoli ujedinjenje je bilo životno opredeljenje. Božićna pobuna bila je dinastički sukob između pristalica Petrovića i Karađorđevića, a ne borba za slobodu, kako danas falsifikatori istorije žele to da predstave", istakao je mitropolit Amfilohije.

Komentarišući poređenje ujedinjenja sa okupacijom, on je upozorio da vlast vrši nasilje i dubinski produbljuje raskole u narodu, a inicijativu da se Josipu Brozu Titu podigne spomenik u Podgorici ocenio kao zapanjujuću.

"Broz je više nesreće donio Podgorici nego Musolini. Antifašizam je bio pozitivan, ali su ga Titovi sledbenici iskoristili za obračun sa neistomišljenicima i ideološku pođelu naroda, koju današnja vlast na čelu sa Ðukanovićem nameće kao nacionalnu", rekao je mitropolit Amfilohije.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je rekao da slavljenje pobede u Prvom svetskom ratu, ujedinjenja i Podgoričke skupštine nije nikakva nacionalistička histerija i podrivanje Crne Gore, kako to tvrde vlasti, nego obaveza sećanja na slavne pretke i njihove podvige, na viševekovni san o zajedničkom životu jednog naroda u jednoj državi.

"Danas, kao i prije 100 godina, srpski narod u Crnoj Gori bori se za slobodu", istakao je Vuksanović i dodao da je zabrana ulaska u zemlju Matiji Bećkoviću samo još jedno poniženje i uvreda za ogromnu većinu građana Crne Gore.

On je upozorio da je ovih dana netrpeljivost prema srpskom narodu dostigla vrhunac, uz ocenu da je aktuelna vlast priznavanjem Kosova i pristupanjem NATO-u bez provere volje građana potvrdila svoju podaničku prirodu.

"Ponašanje današnje vlasti, na čelu sa Ðukanovićem, koja pristiscima i diskriminacijom želi da izbriše sjećanja pravoslavnog naroda na svoje srpsko porijeklo, može se uporediti sa okupacijom autrougarske vojske u Prvom svjetskom ratu. Srpski narod u Crnoj Gori čekaju teški dani. Srbi treba da se sjete poruke Jaše Tomića u vrijeme prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji da svaki Srbin prvo mora obući srpsku košulju, koju nikad neće skidati", kazao je Vuksanović.

Proslavi su prisustvovali i vladika budimljanski Joanikije sa monaštvom i sveštenstvom, poslanici Demokratskog fronta, funkcioneri Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i predsednik odbora za srpsku dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su hor "Mučenik Stanko" iz Nikšića, pesnik Blagoje Baković, Ljuba Manasijević, operska pevacica Zorica Velić i guslar Boško Vujačić. Svečana akademija je počela pesmom "Onamo, `namo", a završena je srpskom himnom "Bože pravde".

Izvor: Tanjug
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter