Izvor:
13.09.2016 u 20:50
0

USTAŠKI GRAFIT NA OSNOVNOJ ŠKOLI: Vandali pozvali na KLANJE Srba, a lokalna tužiteljka rekla da to NIJE KRIVIČNO DELO?!

U ponedeljak je na zidu OŠ "Petar Krešimir IV" u Šubićevcu, kraj Šibenika, osvanuo grafit ispisan crnom farbom "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", što su lokalni mediji ocenili kao nezapamćeni govor mržnje.

Policija je izvršila uviđaj, a portal Šibenik.in je primetio da bi zbog ovog "odvratnog nacionalističkog grafita", za sada još nepoznati vandal ogao da dobije dve godine zatvora.

Episkop dalmatinski SPC Fotije iZrazio je danas zahvalnost svima koji su osudili najnovije brutalne pretnje upućene srpskoj zajednici putem pomenutog grafita, Saopštila je SPC.

Episkop Fotije je posebno je zahvalio, kako je naveo u saopštenju, dragim sugrađanima i susedima Šibenčanima i gradskom internet portalu sibenik.in , koji svojim istinoljubljem, ljudskom i hrišćanskom solidarnošću, u ovim iskušenjima bremenitim vremenima čuvaju dušu i hrvatskom i srpskom narodu.

Zbog sadržaja teksta policija će sprovesti istragu i učiniti sve da pronađe vandale o čemu će biti obavešteo i Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku, rekla je za taj portal Marica Kosor portparolka Policijske uprave šibensko-kninske.

Konkretno, za oštećenje tuđe stvari, kako se za sad klasifikuje ovaj grafit, krivični zakon predviđa kaznu zatvora do dve godine ako je u pitanju šteta veća od hiljadu kuna, rekla je Marica Kosor.

S druge strane, pak, lokalna tužiteljka Irena Senečić kaže da grafit ''Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati'' nije krivično delo, iako se radi o pretećim rečima.

– Grafit je svakako neprimerenog sadržaja, ali da bi bila reč o pretnji, treba biti upućen određenoj osobi koja je tada ugrožena. Ovo je prekršaj, takvih grafita ima more – rekla je Senečić, a na pitanje kako se sankcionira krivično delo pretnje smrću i širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, nije odgovorila.

O sramotnom grafitu koji širi mržnju na nacionalnoj osnovi obavešteno je komunalna policija koja će ga ukloniti, navodi ovaj šibenski portal.

Direktor Ravnatelj Darko Junaković šokiran je porukom koja je osvanula na zidu njegove škole.

– Policija me je pitala tražim li krivično gonjenje za počinitelja, iako je zasad nepoznat. Rekao sam da tražim jer je to strašan natpis i takve su poruke za svaku osudu –izričit je Junaković.

Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter