Izvor:
09.04.2019 u 11:52
0

SKOPLJE: Nacionalni stadion “Filip Drugi“ od danas se zove Stadion “Toše Proeski“!

Nacionalni stadion ''Filip Drugi'' u Skoplju od danas se zove Stadion ''Toše Proeski''.

Tokom redovne 129. sednice Vlade Republike Severne Makedonije doneta je odluka o preimenovanju stadiona u nacionalnu arenu ''Toše Proeski'' u čast njegovog lika, koji je ostavio trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji – napisao je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski na Tviteru.

Gradski stadion u Skoplju vlada na čelu sa VMRO-DPMNE je 2009. godine imenovala kao Nacionalna arena „Filip Drugi“, a 2016. preimenovan je u Telekom Arenu, a po raskidu ugovora sa kompanijom Telekom, arena je dobila svoje prethodno ime „Filip Drugi“.

Reč je o najvećem sportskom objektu u Severnoj Makedoniji sa kapacitetom za oko 33. 000 gledalaca i ubraja se u srednje po veličini stadione u Evropi.

Smatra se da je novo preimenovanje stadiona usledilo zbog Prespanskog sporazuma sa Grčkom, u kome se navodi da su antički likovi poput Aleksandra Velikog i Filipa Drugog deo antičke helenske, odnosno grčke istorije.

Spomenici Aleksandru Velikom i Filipu Drugom, koji su postavljeni na centralnom trgu u Skoplju, neće biti sklonjeni, ali će, prema odredbama Sporazuma iz Prespe, biti postavljene nove table na kojima će biti jasno precizirano da potiču iz antičke helenske, odnosno grčke istorije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter