Izvor:
09.04.2019 u 15:58
0

ČOVIĆ: Što pre konstituisati Savet ministara BiH!

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Dragan Čović, rekao je danas u Mostaru da bi voleo da što pre dođe do formiranja novog saziva Savta ministara da bi se moglo početi sa rešavanjem problema migranata u BiH.

Čović je to izjavio komentarišući izjavu još uvek aktuelnog predsedavajcuheg Saveta ministara, Denisa Zvizdića, da će to telo tražiti od Predsedništva BiH angažovanje oružanih snaga kao ispomoć za graničnu policiju BiH, u očekivanju novog talasa migranata na granice BiH.

Voleo bih da što pre imamo novi saziv ministara da možemo kompetentno donositi odluke u skladu sa Ustavom i da možemo konačno rešiti problem prolaska migarcionog talasa kroz BiH. Evidentno je da neke odluke treba brzo donositi – rekao je Čović novinarima na Mostarskom sajmu.

Kaže da kada su u pitanju oružane snage u BiH, one imaju svoje posebno mesto.

To je jedina reforma koju smo dobro napravili do kraja u BiH ne treba tu strukturu izlagati bilo kakvim nepotrebnim iskušenjima – kaže Čović.

Da li će to biti pre angažovanja novih kadeta u Graničnoj policiji ili drugim strukturama sigurnosti u BiH i da li će to biti oružane snage, o tome će, kaže, odlučivati Predsedništvo u BiH.

Zna se ko donosi odluke oko toga, isključivo je to presedništvo BiH. Nadam se da će oko tih mera oko kojih razgovaramo zadnjih godinu dana, konačno početi da se vide rezultati – naveo je Čović, koji je i lider HDZ BiH.

Kaže i da nije on taj koji treba da analizira potrebu za oružanim snagama u BiH, ali da je evidentno da nema dovoljno uniformisanih struktura i u policiji ali i u svim ostalim strukturama.

Graničnoj službi nedostaje, navodi, više od 2.000 ljudi.

Što znači, mi ćemo morati naći načina kako da odgovorimo na izazove koje imamo u BiH – napominje Čović i dodaje da oko toga još nema dogovora "kao ni oko mnogih drugih stvari u BiH".

Na pitanje da li je granica BiH sigurna i mogu li se osećati građani te zemlje sigurno, odgovara da je pojam sigurnosti relativan svuda u svetu a pogotovo u BiH.

Ako mi danas nagađamo koliko ljudi uđe u BiH, ako ne znamo gde su, gde se kreću, onda smo naravno izloženi – rekao je Čović.

Do sada nije bilo preteranih incidenata, dodaje on napominjući da je jedino rešenje za problem migranata na nivou institucija koje moraju da se usaglase po pitanju rešavanja ovog problema.

Da bi se to desilo, neophodno je izmeniti nekoliko zakona, kaže Čović.

Granica se može kontrolisati ako smo mi usaglašeni oko tog pitanja – navodi on..

Jedan od predloga iz nacrta dogovora oko kojeg je postignuta saglasnost je da osoba koja uđe u BiH od nadležnih institucija u roku od 48 sati dobije odgovor o tome koliko može da se zadrži.

Čović objasnsjava i da se ovaj problem može rešiti u komunikaciji sa susednim zemljama i uz pomoć EU.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter