Izvor:
12.04.2019 u 11:52
0

KORUPCIONAŠKA AFERA: Bivši italijanski ministar novac od mita čuvao u Zagrebu!

Bivši italijanski ministar kulture i bivši gradonačelnik Venecije Ðankarlo Galan osuđen je na dve godine i deset meseci zatvora zbog korupcionaške afere, a novac od mita je čuvao u Zagrebu.

Galan je osuđen je jer je u izgradnji brane Moses protiv plime u Veneciji primio mito od konzorcijuma Venezia Nuova, a taj novac je čuvao i prao u Hrvatskoj. Kako navodi list Korijere del Veneto, bivši ministar je držao milion i po evra u zagrebačkoj filijali Veneto banke, na računu supruge bivšeg saradnika.

Novinari italijanskog lista pronašli su Galana dok je kupovao u supermarketu i zamolili ga da prokomentariše to što je Finansijska policija istražila njegove račune u inostranstvu i otkrila sredstva koja potiču od mita.

Stvarno? Tek sad čujem za to, vidite da sam ovde s kolicima, kupujem – odgovorio im je Galan.

To je stara priča, taj račun u Hrvatskoj se već pojavio na sudu u 2014. Da vidimo, kažu da je reč o milion i po? Koliko se ja sećam, platili smo poreze – dodao je bivši ministar.

Galan je dva puta obavljao dužnost ministra. Bio je i zvaničnik u stranci Silvija Berluskonija Forca Italija, kao i guverner regiona Veneto.

Pošto je 2014. završio u zatvoru, Galan je morao da plati i 2,6 miliona evra. Uz njega su bili uhapšeni tadašnji gradonačelnik Venecije Ðorđo Orsoni i savetnik za infrastrukturu Renato Čiso.

Galan je bio optužen da je primao milion evra mita godišnje, a on je tvrdio da nije kriv, odnosno da nije primio mito.

Projekat Moses, čija je svrha da grad bude zaštićen da ne potone u lagunu u kojoj je sagrađen, prvi put je razmotren još 1996, ali je izgradnja sistema zaštite počela tek 2004. zbog sporova oko finansiranja i uticaja na životnu sredinu.

Korijere del Veneto piše da je Finansijska policija u okviru istrage Galana zaplenila 12,3 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter