Izvor:
01.10.2016 u 22:41
0

ŠOKANTNO PONAŠANJE OSNOVACA: Sa oružjem u školu!

Šokantno obaveštenje o zabrani nošenja hladnog oružja na nastavu, koja je postavljena na ulaznim vratima Osnovne škole „Hrasno“ u Sarajevu, dočekalo je pre nekoliko dana učenike ove škole u prestonici Bosne i Hercegovine.

Budući da ne znaju o čemu se radi, obaveštenje je izazvalo veliku paniku i zabrinutost kod roditelja, ali i dece. Uprava škole, s direktorom Sejdom Mirvićem na čelu, obaveštenje je postavila zbog reakcije nekih roditelja kojima su deca u poverenju rekla da pojedini učenici na nastavu donose neku vrstu hladnog oružja, piše sajt Avaz.

Pedagog Alma Alajbegović u ovoj školi potvrdila je ove navode i dodala da to dete nije želelo da imenuje učenike koji nose oružje da ne bi bili obeleženi i sankcionisani.

– Zato je Uprava odlučila odmah da reaguje te su uvedene rigorozne kontrole đačkih torbi u prisustvu roditelja. U obaveštenju stoji da će učenici koji budu posedovali neprimerene predmete biti kažnjeni, a o svemu će biti obaeštena i policija – rekla je Alajbegović.

Ona je istakla da u školi nije bilo nikakvih incidenata, ali da su iz predostrožnosti ove godine pojačana dežurstva nastavnika.

– Takođe, gledamo da dežurstva učenika budu što kvalitetnija, da se zna ulaz i izlaz osoba koje dolaze u školu i da tu nema nepoznatih osoba. Učenicima i roditeljima skrenuli smo pažnju da u vreme malih i velikih odmora nema napuštanja školskog dvorišta. Čak su se i roditelji pojedinih učenika ponudili da pomognu školi ukoliko treba pojačati videonadzor – dodala je Ajalbegović.

Merima Kovačić, majka jednog učenika, rekla je da bi osim postavljanja obaveštenja, trebalo da se pronađe i drugi način da bi roditelji starijih učenika bili upoznati s ovim problemom.

– Većina tih roditelja ne dolazi pred školu po decu. Da bi se problem počeo rešavati i da bi se konačno iskorenio, bitna je saradnja roditelja, a mora se proveriti i koja su to deca koja nose takve stvari – kazala je Kovačić.

Muhamed Mulabdić, koji je juče dolazio po unuka, smatra da je potrebno stalno da se pretresaju torbe i da se pojača kontrola nad učenicima.

– To je ogroman problem, ne samo roditelja već kompletnog društva. Nije uredu da pojedinci donose predmete koji nisu za školu i da stalno strepimo za sigurnost naše dece – istakao je Mulabdić.

Profesorka istorije u OŠ „Hrasno“ Amra Cvetković-Hrkač istakla je da je dužnost nastavnika da spreče svaku vrstu negativnosti koja se može da se pojavi u školskom dvorištu i školi.

– Mi smo ti koji smo prvi odgovorni za sigurnost dece. Ako primetimo nešto što nije dobro, onda pozovemo policiju. Deca su ranijih godina bila puno gora. Inače, u školi nekad vlada mirniji i stabilniji period, dok se nekad nasilje pojača. Najkritičniji su osmi razredi, kao i kraj sedmih, dok su deveti bolji – kazala je Cvetković-Hrkač.

Blic
Foto: avaz.ba / screenshot

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter